David Duchovny színész, akit leginkább az X-akták című sorozatból ismer a közönség, legutóbb pedig a Netflixen futó You People (A magadfélék) című filmben tűnt fel egy zsidó apát játszva, régóta tudott európai zsidó gyökereiről. Apai nagyapja, Moshe a mai Ukrajna területén található Berdicsivből származott.

A Finding Your Roots című családfakutató sorozat legutóbbi részében a 62 éves Duchovny most megtudta, hogy nagyapja és családja tett néhány kitérőt az Egyesült Államokba vezető útjuk során – írja a kveller.com.

A XX. század elején Duchovnyék Jaffa felé vették az irányt, ahol egy fogadót nyitottak. A családot 6 ezer más zsidóval együtt 1914 decemberében egy éjszaka erőszakkal távozásra kényszerítette az Oszmán Birodalom helyi államigazgatása. A Vincenzo Florio nevű gőzhajó fedélzetére tették őket, amely az egyiptomi Port Szaídba tartott. Mint kiderítették, a hajón elszabadult az erőszak, a deportált utasokat kifosztották, megverték, földönfutóként érkeztek meg végül Alexandriába. A színész könnyeivel küszködve szembesült családja tragédiájával.

Duchovnyék kitelepítése része volt a Jaffából és Tel-Avivból származó zsidók tömeges deportálásának, amely akkor kezdődött, amikor a törökök a központi hatalmak oldalára álltak az első világháború alatt. A zsidókat, akikkel korábban a helyi kormányzat elég tisztességesen bánt, a nemzetbiztonságra nézve kockázatosnak és az ellenséggel való lehetséges kollaboránsoknak tekintették. A Jaffában és Tel-Avivban élő zsidók tízezreit deportálták erőszakkal a háború éveiben, sokan nem élték túl.

A család végül eljutott New Yorkba, ahol David nagyapja, Moshe ünnepelt jiddis író lett, aki egy ortodox cionista irányultságú jiddis lapnak dolgozott. Duchovny édesapja, Ámrám – vagy ahogy a legtöbben ismerték, Ámi – szintén publicistaként dolgozott. A hetvenes éveiben járva kezdett regényeket kiadni.