Tizennégy országból, csaknem 200 zsidó tizenéves fiatalt várnak Budapestre a zsidó ifjúsági szervezet, a CTeen képviselői a „Sábát Európán át” című rendezvényre, melynek vendéglátója az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség. A május 13-án kezdődő, egész hétvégét kitöltő program, sábáton alkalmával a fiatalok megismerhetik a főváros zsidó vonatkozású nevezetességeit, közösen imádkoznak, és ellátogatnak egy kalandparkba is.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a fiatalok nevelése, támogatása. Ez egy olyan hosszú távú befektetés, ami a zsidóság alapját, a következő generációt segíti. Ezért is külön öröm számunkra, hogy ezen a különleges európai eseményen elsőként Magyarország és a magyar zsidó közösség lehet a vendéglátó”

– mondta Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Európa számos országából várnak résztvevőket Budapestre, például Ausztriából, Szlovákiából, Németországból, Franciaországból, Svédországból, sőt Ukrajnából és Törökországból is.

A gazdag program során a fiatalok meglátogatják a főváros nevezetességeit, köztük az egykori zsidónegyedet és történelmi zsinagógáit, valamint a Budai Várat. Időt töltenek majd vallási vezetőikkel, színvonalas előadásokat hallgatnak, illetve az 1821-ben épült, a közelmúltban felújított Óbudai Zsinagógában imádkoznak. A szervezők hajókirándulásra és kalandparkba is elviszik majd a fiatalokat, akik – itt tartózkodásuk teljes ideje alatt – kóser ellátást kapnak.

„Bár vannak nyelvi korlátok, ez nem jelent problémát, mert olyan programot állítottunk össze, ami hihetetlen módon, sokkal mélyebben összehoz bennünket. Például a VII. kerületet kincsvadászattal fedezzük majd fel, ami végigvezet bennünket az összes zsidó nevezetességen”

– mondja Tzemmy Bassman, a CTeen budapesti vezetője.

A CTeen, (Chabad Teen Network) 44 országban és 6 kontinensen több mint 630 képviselővel, a zsidó tizenévesek leggyorsabban növekvő közösségi hálózata. A lubavicsi rebbe által ihletett szervezet célja, hogy olyan környezetet biztosítsanak a neveléshez, amely egyesíti a szórakozást, a barátságok kialakulását, a humanitárius segítségnyújtást, a vallási előírások betartását és a tóratanulás vonzóvá tételét. Magyarországon a CTeen szorosan együttműködik az EMIH-Magyar Zsidó Szövetséggel.

Megjelent: Egység Magazin 32. évfolyam 154. szám – 2022. május 10.

 

Megszakítás