A most ünnepelt Purim történetének egyik különlegessége, hogy az azt elmesélő Eszter könyvében, vagyis a Megilát Eszterben sehol nem szerepel az Örökkévaló neve. Ebben a történetben a Jóisten nem nyílt csodákkal segítette népét, mint a Hággádában elbeszélt egyiptomi kivonuláskor, ami az egy hónap múlva következő Peszách ünnepének históriája. Az egyik oka annak, hogy Purimkor jelmezbe bújunk és arcunkat maszkkal fedjük el, éppen az, hogy ebben a csodálatos megmenekülésben az Örökkévaló rejtve maradt, mondhatni a háttérből, magát elfedve vitte véghez csodáit.

Minden időben, amikor a zsidók veszélyben voltak, történtek csodák. Látványosak és grandiózusak, mint a Vörös-tenger kettéválása vagy éppen a Gólem életre kelte. Más csodák azonban bújtatva érkeztek, mint a perzsa zsidók esetében, amikor megmenekültek a gonosz Hámán tervétől. Napjainkban történelmi időket élünk: akárhogy is fordul a világ sorsa, azokról az eseményekről, melyek most zajlanak, történelemkönyvek fognak szólni. Európa egyik legnagyobb zsidó közössége is életveszélyben van, és míg a hadköteles férfiak nem hagyhatják el az országot, addig nők és gyerekek tízezrei menekülnek. A csodák pedig újra megtörténnek. Vannak, akiket a rabbijuk az utolsó pillanatban menekített ki az otthonukból, mielőtt azt bombatalálat érte volna. Vannak, akik lemaradtak egy lehetőségről, és éppen ez mentette meg az életüket.

Azonban vannak, akik még várnak a csodára. „Szükségünk van az imáitokra” – nyilatkozta a mariupoli Mendel Cohen rabbi. A rabbi családjával egyéb okok miatt Izraelben volt, amikor a háború kitört, így most kívülről próbálja segíteni több száz családból álló közösségét. A városban 3000 zsidó él, de hogy közülük hányan rekedtek az ostromlott városban, senki nem tudja. Cohen rabbi jelenleg is felkészített buszokkal várja, hogy megnyíljon a humanitárius folyosó és kihozhassa az embereket, akik közül sokan éppen az ő házuk pincéjében leltek menedékre. – „Ádár hónapban vagyunk, ez az öröm hava, és tudjuk, hogy egy nagy csoda fog bekövetkezni, de most még nem látom, hogy hozzuk ki őket. Arra a csodára várunk.

Adja az Örökkévaló, hogy a csoda bekövetkezzen, mihamarabb, akár még ma, és mindenki biztonságban hazatérhessen az otthonába!

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 28. szám – 2022. március 17.

 

Megszakítás