Nemrégiben ezen az oldalon is beszámoltunk a „Csillagos házak” elnevezésű programsorozat meghirdetéséről, amelyhez azóta már több, mint száz fővárosi ház, elsősorban lakóépület, de jó néhány követség is csatlakozott. Az OSA Archívum által indított program a holokauszt-emlékév egyik legjelentősebb közösségi programja. Az esemény célja, hogy a házak történetén keresztül idézzék meg Budapest történetének e tragikus fejezetét.

A rendezvény csúcspontja a szombati egész napos megemlékezés lesz, amely egybeesik a „Múzeumok éjszakája”, évek óta sikeresen ismétlődő eseményével. A programhoz így több budapesti múzeum és kulturális intézet is csatlakozott. Az együttműködésben részt vesz a Magyar Nemzeti Múzeum, a Budapest Történeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Magyar Nemzeti Levéltár, Budapest Főváros Levéltára, a Goethe Intézet, a Cervantes Intézet és a Lengyel Kulturális Intézet is.

A „Csillagos házak” napját a város több pontján is színes programok tarkítják, elsősorban magán kezdeményezésű házi ünnepségek. Csaknem kétezer csillagos ház volt Budapesten, mindegyikhez sok történet kapcsolódik, és mivel azóta már a harmadik generáció nőtt fel, nekik kell rekonstruálniuk a történteket. Több mint száz helyszínre várják a látogatókat. A Cirko-Gejzír moziban (amely 1944-ben csillagos ház volt) eddig nem látott filmeket vetítenek a zsidóüldözésekről. Lesz reggeli Mautner Zsófival és Alföldi Róberttel a Balzac utcában, ebéd a Falk Miksa utcában, ahol régi családi receptekből idéznek, amit öt éhező zsidó nő jegyzett föl még 1944-ben a lichtenwörthi lágerben. A rendezvényhez a Gólem színház gasztro-színházi előadása is kapcsolódik.

A városi séták 11-kor kezdődnek. Elsőként az Amerikai Nagykövetség indít emléksétát a környéken, mint ismeretes, a követség annak idején számos üldözöttet fogadott be. Délután öt órától Embermentő diplomaták Budapesten címmel indulegy nagyobb séta, ahol megemlékeznek például Carl Lutz svájci konzulról, aki több tízezer zsidót mentett meg a pusztulástól, és 8000 család kivándorlásához szerzett svájci papírokat. Az általa Budapesten védettnek nyilváníttatott 76 házban több ezer zsidó talált menedéket.

Ugyancsak öt órától a Tátra utca 6. szám előtt, az 1946-ban a Zeneakadémián megrendezett Wallenberg emlékkoncertet játsszák majd újra, egyetlen darab kivételével: ez Beethoven Appassionata szonátája, amely az OSA Archívum előtt hangzik majd el este fél tízkor.