Lapunk számolt be először arról a hírről, hogy egy izraeli újságíró Izrael-ellenességgel vádolta meg Csemer Boglárka „Boggie” Wars for Nothing című dalát, mert annak háttérvetítésén a Gáza felirat is szerepelt. Az ügyben azóta megszólalt Izrael magyarországi nagykövete is. Legfrissebb fejleményként a győztes dal énekesnője közleményt adott ki, melyben arról tájékoztatja az érdeklődőket, hogy új animáció készül a régi helyett.  

Csemer Boglárka „Boggie” közleménye:

„Az elmúlt napokban olyan cikkek láttak napvilágot az interneten, melyek arról szólnak, hogy Izrael budapesti nagykövete felszólította az MTVA-t, hogy győztes dalom háttér vetítéséből vegye ki a követező mondatot: „2014 – Gáza – az áldozatok kétharmada civil, köztük több mint 500 gyerek”.

Nem szerettem volna nyilatkozni, mert a kialakult vita nem az én „háborúm”, de kénytelen vagyok, mert a 2015-ös győztes dalomat érinti.

Szeretem a Wars for nothing-ot. Nagyon büszke vagyok rá. Hiszek a dal erejében és abban is, hogy szükség van ilyen dalokra. Mélységesen elszomorít, hogy bárki a békéért és a békéről szóló dalomat önmaga vagy nemzete elleni támadásként kívánja beállítani. A dal önmagunkkal vívott belső harcainkról is szól és arról, hogy képesek vagyunk szembenézni a hibáinkkal és felelősséget vállalni a tetteinkért.

Már az elődöntő után látszott, hogy a túl sok felirat elvonja a figyelmet az énekesekről, de a Dal 2015 című műsorban lényegi módosításra nem volt lehetőség. Az új vetítés animációkra épül az eddigi feliratok helyett. Egyébként a korábbi feliratok sem voltak politikai állásfoglalások, hanem csak adatok, tények.

Hangsúlyozom, hogy már két héttel ezelőtt, tehát jóval hamarabb, mielőtt bárki is a korábbit nehezményezte volna, elkészült egy új háttérvetítés, melyet a bécsi stáb meg is kapott, március 15-én az EBU meetingen. Innentől kezdve okafogyott az MTVA-t arra felszólítani, hogy további lépéseket tegyen.

Szeretném remélni, hogy a 21. században van művészi alkotószabadság. Eddigi életemben világnézetüktől és származásuktól függetlenül az embereknek, emberekért és egy jobb világért énekeltem. Ettől senki és semmi nem tud eltántorítani ezután sem.”

A magunk részéről sok sikert kívánunk az énekesnőnek, mi neki drukkolunk.

zsido.com

 

Megszakítás