Családfakutatás
 

Ákivá Iger szerint nincs az övénél elágazóbb családfa Izraelben

Ákivá Iger 84 éves, de senki sem tartja bogaras öreg bácsinak. Ákivá hobbija a családfakutatás, amit egy tudós hozzáértésével művel. Necer Sziréni kibucban él és az utóbbi 17 évben egyebet sem csinált, mint családfájának összeállításán dolgozott. A családfakutatás közkedvelt hobbi Izraelben, de senki sem műveli azt olyan odaadással, mint Ákivá Éger.

A módszert egyetemen is tanítják. Sokan beiratkoznak, megszerzik a szükséges ismereteket, elkezdik a kutatást, de aztán megtorpannak. Ákivá Iger kitartó volt: a XIV. századig vezeti vissza a családfáját. Pontosan tudja, kik voltak az ősei 600 évvel ezelőtt. Az általa feltárt adatokat számítógépbe betáplálja és a kutatás folyamatos sikerei arra ösztönzik, hogy fáradhatatlanul folytassa a munkát. Eddig három kötetet adott ki.

“Ez a legalaposabban feldolgozott családtörténet Izraelben, büszke vagyok a munkámra” – mondja öntudatosan.

A legkevésbé sem látszik fáradtnak. A feladat jó erőben tartja. Családja sok híres személyiséget adott a zsidó népnek.

Vegyük például Ákivá Éger rabbit. A családfakutató Igernek írja magát, de Ákivá Éger nevét viseli tulajdonképpen. Izraelben minden városban van Ákivá Éger utca.

Ki volt Ákivá Éger?

A pozsonyi rabbinátusi bíróság tudós elnöke volt Chátám Szofér, a dinasztiaalapító pozsonyi rabbi apósának nagyapja. Ott van eltemetve a pozsonyi temetőben, Chátám Szofér mellett.

Ákivá Iger nem vallásos ember, de határtalanul büszke a nagy rabbi-ősökre.

Önmagát szerényen egyszerű kibucnyiknak mondja – évtizedek óta a Necer Sziréni kibucban él –, de kutatóként a legkevésbé sem amatőr. Doktori címe van – történelemből doktorált. Hosszú időn át igazgatója volt az országos Afrika-Ázsia Intézetnek, miközben mindig a kibucában lakott.

Németországban született, 1935-ben alijázott. Azóta a kibucban él. A közösség tevékeny tagja ma is. Naponta négy órán át dolgozik, mint a kibuc archívumának vezetője. A nap további óráit családfakutatással tölti. Végül ezt mondja munkájáról:

– A családfakutatás nem ördöngösség. Bizonyos történelmi ismeretek és odaadás kell hozzá. Bárki utánam csinálhatja. Semmihez sem hasonlítható jó érzés, ha az ember felkutatja azoknak a nevét és sorsát, akik előtte jártak. Csak meg kell tanulni a módszert. Egyetemi tanulmányokra nincs szükség. Át kell tanulmányozni néhány okos könyvet. Engem boldoggá tesz, hogy megtettem.

Akit a téma közelebbről érdekel, annak felhívjuk a figyelmét, hogy a Tel Aviv-i Bét Hátfucot adatbankja nem kevesebb, mint félmillió nevet tartalmaz. Zsidó családfők neveit. És jelzi a köztük lévő esetleges családi kapcsolatokat.

Benedek Pál

Megjelent: Gut Sábesz 1. évfolyam 40. szám – 2014. július 31.