Nyilvánosságra kerültek az első elemzések arról, hogyan szavaztak az amerikai zsidók az elnökválasztáson. Nem teljesen úgy, mint a többség.

Ahogy a zsido.com is beszámolt róla, a Steinhardt intézet munkatársai még az elnökválasztás előtt közzétett elemzésükből azt állították, hogy „a zsidó szavazók dönthetik el”, Clinton vagy Trump lesz-e az USA következő elnöke. 

Nem sokkal Trump győzelme után már meg is jelent a GBA Strategies elemzése, amely szerint sok minden történt, csak ez nem. Hiába szerzett ebben a körben a demokrata jelölt republikánus ellenfelénél közel háromszor több szavazatot, ez nem volt elegendő a győzelméhez, sőt, még a billegő Floridában is csak arra volt elég, hogy Clinton mintegy 120 ezer szavazatra megközelítse Trumpot.

Az intézet elnöke azt hangsúlyozta, hogy „az amerikai zsidók betonbiztos demokrata párti szavazók, akik határozottan elutasítják Trumpot”. Nem is annyira a választásuk ténye, mint mértéke a meglepő. A felmérésből ugyanis az derül ki, hogy a zsidó szavazók a latinóknál is nagyobb arányban támogatták Clintont, sőt, a vallás szerinti eloszlásban minden csoportot megelőznek, még a vallás nélkülieket is.

Azt hinnénk, hogy az amerikai zsidók számára kiemelt szempont az elnökjelölt külpolitikai irányvonala, különös tekintettel Izraelre. Ehhez képest 35% az első vagy második helyen jelölte meg a gazdasági szempontokat, 27-27% pedig az egészségügyet és a terrorizmust. Izrael ügye csak 9%-uk szerint meghatározó, ami épp a kilencedik helyhez elég. A kutatók szerint azért sem lehetett az Izraelhez való viszony kirívóan fontos, mert mindkét jelöltet támogatónak látták a választók.

zs-com_2016-11-29-16-52-41

Módszertan

A GBA Strategies kutatásának mintájába 731 magát zsidónak valló amerikai állampolgár került, akik a választás napján nyilatkoztak arról, kire szavaztak. A hibahatár 3,6%. (Egy másik, kizárólag Floridában végzett felmérést is végeztek, ebbe a mintába 500-an kerültek be, és kisebb eltérésekkel ugyanazokat az eredményeket kapták, mint országos szinten.)

(Munkatársunktól)