„5741 tisri 19-én a Rebbe merőben új dimenziót nyitott és új magasságokba emelte a Chábád és a saját maga részvételét úgy a Lubavicsi, mint az irányzaton kívül élő zsidó gyermekek oktatásának terén… A gyerekeknek tartott beszéde során a Rebbe elmagyarázta, hogy a szervezet célja a zsidó gyerekek egyesítése az egész világon, hogy bevilágítsák a Földet a Tóra és a mic­vák fényével.” – így emlékszik vissza Menachem Mendel Bronfman rabbi az izraeli Chábád magazinnak adott interjújában a Civot Hásém mozgalom kezdeteire. Bronfman rabbi 1981-ben, a Rebbe felkérésére kezdte el megszervezni a csoportokat és kidolgozni a már világméretűre nőtt oktatási program alapjait. Magyarország tavaly ősszel csatlakozott a Civot Hásém-programhoz. A rendkívül sikeres tanfolyamról Hurwitz Dvora Lea rebbecennel, a program vezetőjével beszélgettünk. 

Mitől olyan népszerű világszerte ez a program?

Ennek több oka van. Egyrészt fontos, hogy egy csapathoz tartozol. Minden diák kap egy sapkát, pólót, pulcsit, amire rávarrhatja az egyes elért szintek után járó rangjelzést. Azért olyan sikeres és híres ez a rendszer, mert inspirálja a gyerekeket, hogy mindig egyre jobbak és jobbak legyenek.

A gyerekeknek vonzó a ranglétra rendszere is. A világ leg­több részén a katona olyan ember, akit csodálunk, mert pél­damutató, aki vállalja a veszélyt az országa és a társai vé­del­mében. A gyerekek szemében a hősiességet a katonák, tűz­oltók, rendőrök személyesítik meg, és szeretnének rájuk ha­sonlítani, mert a lehető legjobb emberré akarnak válni. A ranglétrán való előrejutás a tanulás segítségével eljuttatja őket ebbe a különleges státuszba. A tanulás, a tanítás, egymás tanítása mind egy-egy lehetőség, hogy előrelépjenek a rang­létrán.

Mit csinál az, aki csatlakozik a Civot Hásémhez?

A program nagyon egyértelmű és világos útvonalon halad: A zsidó gyermek jegyzetfüzete című sorozat kö­teteit vesszük végig egy szépen egymásra épülő rendszerben, így jól követhető, az egész lényege a tanulás. Amikor Tórát tanulunk, jobbá akarjuk tenni a világot. A Civot Hásémben résztvevőknek nem szük­séges vallásosnak len­niük. A program minden­ki számára nyitott, annyi csak a feladat, hogy tanulj. Az iskolában szünetekben, ha unatkozol; otthon, lefekvés előtt, bárhol. A legjobb az, hogy önállóan tanulhatsz. Ha tanítási szünet van, vagy nyaraltok, akkor is forgathatod a kis könyvecskét és haladhatsz vele. Nagyon rugalmas, mert a saját ütemedben tanulsz.

Mi adhat motivációt a folyamatos tanuláshoz?

Szeptembertől minden hónapban egyszer, vasárnap reggel összegyűlik a Civot Hásém-csapat. Ezekre a foglalkozásokra nem kötelező jönni, de ilyenkor vannak a vizsgák (amit bármikor megírhat az ember), az ajándékozás és ami a legfontosabb: a következő rangjelzések kiosztása. Ezek az összejövetelek adhatnak motivációt, ha véletlenül elfogyna a lendület.

Ezeket a találkozókat Rapi-Legény Zsuzsa (akinek ezúton mondunk köszönetet áldozatos munkájáért) vezeti és szervezi. Ilyenkor csoportokban folyik a munka. Munkafüzeteket töltünk ki gyakorlásképpen, sokat játszunk. Aki elakad a tanulásban kérdezhet ilyenkor. Szeptembertől több csapat is indul, a különböző szinten állóknak. Azoknak, akik tavaly már nagyon jól haladtak, következő tanévtől hetente szervezünk közös tanulást. 

Hogy működik a magyarországi Civot Hásém?

Nagyon sikeres volt a Civot Hásém-program Magyarországon. 42 jelentkezőnk volt ősszel. Akadtak, akik folyamatosan jártak a vasárnapi foglalkozásokra, volt, aki csak néha jött. Sokan már a második könyvet is befejezték. Nagyon okosak a gyerekek és fantasztikus ütemben haladnak. A szülők is segítenek, tanulnak a gyerekekkel: így ők is kapcsolatot teremtenek a zsidósággal és a gyermekekkel eltöltött idő is nagyon fontos.

További információ a következő tanfolyammal kapcsolatban:

Rapi-Legény Zsuzsa:

rapilegeny@gmail.com, 06-30-251-3408