Mexikó fővárosában nem kell aggódnia annak, aki be akarja tartani a kóser előírásokat. A lelkes helyi kereskedők mindenre fel vannak készülve.

Egy 56 éves katolikus férfi, aki 10 éves koráig még csak nem is találkozott zsidó emberrel, most két kóser boltot is üzemeltet Mexikóvárosban. Noe Trinidad Chávez Mexikó déli államában, Oaxacában született. 10 éves volt, amikor a fővárosba került dolgozni, egy zsidó családnak segített a háztartási munkákban. Egyik boltjának napellenzőjén Dávid-csillag van, bent pedig rengeteg különleges áru. Nehéz máshol beszerezni olyan dolgokat mint, amiket itt lehet kapni. Ez egy nagyon kicsi, de nagyon fontos üzlet a zsidó, de még az arab közösség számára is – mondja a tulajdonos, aki egyszerű utcai árusként kezdte el felépíteni üzletét. Pénteken a mexikói boltos Shabbat shalom-al köszönti a kuncsaftokat.

Mexikó a második legnagyobb római katolikus ország a világon, de otthont ad egy virágzó, 40 ezres zsidó közösségnek, amelyik jellemzően Mexikóvárosra koncentrálódik. Chávez úr nem tud héberül, nem érti, mi van a termékei egy részére írva, egy dolgot viszont nagyon ismer, mégpedig a kóser tanúsítványt. Figyel arra is, hogy Peszách előtt levegye a polcokról a tiltott élelmiszereket és elvégezze eszközeinek rituális megtisztítását forrásban lévő vízben. Más boltosoknak ez csak nyűg, de ő azt mondja, ez munkájának legszebb része.

A környéken olyan étterem is található, ahova az ortodox zsidó családok járnak, mivel a kóser előírásoknak megfelelően készítik a helyi ételeket, például a quesadilla-t. Az latimes.com riporterének egy pizzéria üzemeltetője arról beszél, hogy az emberek először általában nem értik, hogy miért drágább nála az étel, de ő elmagyarázza nekik, hogy a kóser termékeket speciális módon kell beszerezni és elkészíteni.

A legtöbb mexikói zsidó őse az elmúlt 200 évben érkezett az országba Európából és a Közel-Keletről. Ellentétben más országokkal, Mexikóban nem jellemző az asszimiláció, kevés a vegyes házasság, a gyerekek 90 százaléka zsidó iskolákba jár.

 

Kép: latimes.com