Ha nem sikerül az akció, a könyvet elárverezték volna.

2017. október 24-én a Columbiai Kerületi Bíróság az Egyesült Államokbeli Agudas Chasidei Chabad javára döntött egy sürgősségi tárgyaláson. Az illegálisan Oroszországban tartott Schneerson archívum és könyvtár visszaszerzéséért hosszú ideje folytat harcot a chábád mozgalom. Erről a közdelemről, valamint arról, hogy a könyvtár darabjait, bár vissza nem juttatták, de digitalizálták, korábbi cikkünkben írtunk. Egy, a napokban hozott bírósági döntés értelmében a Chábád hozzájuthat a gyűjtemény egy értékes darabjához.

A tárgyalást sürgősséggel hívták össze, miután kiderült, hogy az egyik ellopott könyvet, a Babilóniai Talmud egy kötetét, melyet a negyedik lubavicsi rebbe, Smuel Schneerson rabbi használt, néhány nappal később bocsátják árverése Jeruzsálemben.

A Chábádot két ügyvédi iroda hat ügyvédje képviselte, akik sürgősségi indítványt nyújtottak be, melynek értelmében nemzetközi igazságügyi segítségnyújtási kérelmet intéztek a Kedem Aukciósházhoz. A bírósági meghallgatás után a Chábád értesítette az aukciósházat a döntésről, és arra kérte a ház illetékeseit, hogy távolítsák el az árverésre kínált tételek sorából az őket illető kötetet.

A kötet tanulmányozása a nagykövetségen

Az aukciósház beleegyezett a kérés teljesítésébe, és ennek eredményeként – a bírósági határozat értelmében – a kötetet átszállították az Egyesült Államok izraeli nagykövetségére, ahol David Friedman amerikai nagykövet találkozott Joszef Aharonov chábád rabbival, valamint az ügyet képviselő egyik ügyvéddel, Nat Lewinnel, majd közösen megtekintették a kötetet.

A hivatalos egyeztetések után a könyvet az Egyesült Államokba szállítják, hogy az Agudas Chassidei Chabad brooklyni könyvtárában helyezzék el.

Februárban mind a száz amerikai szenátor aláírta azt a Vlagyimir Putyinnak írott levelet, melyben a Chábádot illető szövegek visszaadását követelték. Steven Lieberman ügyvéd azt mondta, hogy „nagyon elégedett a határozattal és a bíróság gyors cselekvésével. A legfontosabb, hogy a bíróság lépése jelentős áttöréshez vezetett, mely lehetővé tette a Chábád számára, hogy visszaszerezzen egy ellopott kötetet.”

Forrás: COL