Elie Estrin rabbi, seattle-i chábád küldött az első szakállas tisztje az Egyesült Államok légierejének. A rabbi augusztus elején végzett az alabamai Maxwell légi bázison.

Estrin rabbi feleségével, Chayaval vezeti a Rohr chábád központot a Washington Egyetemen Seattle-ben, derül ki a collive.com híradásából. Estrin rabbi, aki mostantól századosi rangot visel, 40 éve az első az Egyesült Államokban, aki megtarthatta szakállát a légierő kötelékében is.

Az Estrin házaspár 11 éve dolgozik lubavicsi küldöttként a Washington Egyetemen, ahol az általa megismert diákok tucatjai döntöttek úgy, hogy bevonulnak a hadseregbe. A velük való barátság, és a leszerelt katonák beszámolói győzték meg az ötgyerekes édesapát, hogy csatlakozzon a tábori lelkészi szolgálathoz. Egy 2014-es döntés nyitott utat számára a légierőhöz, amelyben a Pentagon lehetővé tette, hogy vallási meggyőződésből megtartsák szakállukat a katonák.

szakallastiszt2

A képzésre családja is elkísérte: Estrinék öt gyermekükkel együtt 23 államon utaztak keresztül egy lakóbusszal. Útjukon meglátogatták „kollégáikat”, a különböző egyetemek kampuszán működő chábád központokat.

Az öthetes, Hivatalos Tisztképző tanfolyam ideje alatt a rabbi kóser készételeket fogyasztott csak. Mint a collive.com-nak elmondta, a személyzet hihetetlenül segítőkész volt és támogatták a szombattartásban is, sőt a 25 órás böjt megtartásában is Tisa BöÁvkor.

A 35 éves rabbi számára nagy változást jelentettek mindennapi életével szemben a korai ébresztők, és a fizikai megterhelés, de úgy érzi, a fegyveres erőkhöz való csatlakozás „logikus kiterjesztése a zsidó közösségért végzett eddigi szolgálatának”.

szakallastiszt3

Estrin rabbi különleges lehetőségnek nevezte a légierő vezetőképzését: „hiszem, hogy ez segíteni fog mind a kampuszon, mind a légierő lelkészeként végzett munkámban. Nagyon várom, hogy visszatérhessek a munkámhoz és alkalmazhassam mindezt a való életben.”

Munkatársunktól