Ünnepléssel fogadta az ősatyák városának zsidó közössége, hogy végre megkezdődött a régóta várt építkezés Hevron egyik ősi kerületében, a Chizkijáhu-negyedben. Ez az első, zsidók számára engedélyezett lakásépítési projekt az elmúlt húsz évben a feszültségekkel teli szent városban. Az új épületegyüttes a Chizkijáhu negyed – Chábád birtok nevet viseli majd – írja a Jewish Press.

Hevronban a kezdetektől fogva éltek zsidók, a folytonosság csak 1929-ben szakadt meg, amikor egy halálos áldozatokat követelő arab pogrom után a brit hadsereg evakuálta a túlélőket. A helyzet 1967-ben, a hatnapos háború után változott meg, amikor Izrael felszabadította a várost és ismét zsidók költöztek Hevronba. Az egykor zsidók által lakott Czizkijáhu-negyed 1948 után kezdett lepusztulni, amikor Jordánia vette át az irányítást a térség felett. Az épületeket gazdátlannak nyilvánították, majd buszállomássá és iskolává alakították át.

10 tény Hevronról

Ezen a szombaton olvassák a zsinagógákban szerte a világon a Chájé Szárá című hetiszakaszt. Ezt a szombatot sábát Hevronnak is nevezik, és emberek tízezrei özönlenek a városba, hogy az ősatyák és ősanyák sírjánál hallgassák végig a hetiszakaszt. Ez alkalomból hevroni mini-sorozatot közlünk.   Hevron a négy szent zsidó város egyike   Izraelnek négy szent városa … Olvass tovább

A helyzet a hatnapos háború után sem változott meg, Izrael nem követelte vissza az ingatlanokat az araboktól. 1980-ban azonban, amikor az izraeli hadsereg biztonsági okokra hivatkozva kisajátította az épületeket, megcsillant a remény arra, hogy ismét zsidó tulajdonban kerülhet a lakónegyed. A felújítási és építési engedélyre azonban újabb évtizedeket kellett várni. A Védelmi Minisztérium polgári közigazgatási hatósága csak 2018-ban hagyta jóvá 31 lakás és két óvoda létrehozását, az építkezés tényleges megkezdése pedig további három évbe telt.

„Az izraeli kormány építkezése az ősatyák városában igazságos, szükséges, áldott és cionista lépés. A Chizkijáhu-negyed építési engedélyének jóváhagyása alkalmából gratulálunk [Binjámin Netánjáhu] miniszterelnöknek, az összes miniszternek és parlamenti képviselőnek, illetve mindazoknak, akik fáradhatatlanul és elhivatottan törekedtek az építési engedély megszerzésére” – nyilatkozta a hevroni zsidó közösség szóvivője még 2018-ban.

A város legnagyobb részét felügyelete alatt tartó Palesztin Hatóság és az arab polgármester, Tajszer Abu Szneina tiltakozását fejezte ki az építkezés miatt. A polgármesterről annyit érdemes tudni, hogy 1980-ban részt vett egy izraeliek elleni terrortámadásban, mely hat ember halálát okozta. Az izraeli hatóságok elfogták és bebörtönözték, de egy fogolycsere alkalmával szabadlábra került.

Történelmi győzelem a hevroni zsidók számára

Újabb épületet vehettek birtokba a hevroni zsidók. Az ősatyák sírját rejtő barlang után Máchpéla-háznak nevezett ingatlant az Igazságügyi Minisztérium engedélyével vásárolták meg arab tulajdonosától. Hosszas jogi huzavona után végre be is költözhettek a tulajdonosok. Az ünnepélyes birtokbavételre éppen a hírhedt hevroni vérengzés 90. évfordulóján került sor. 1929-ben a város arab lakossága rátámadt a velük évszázadok … Olvass tovább

1912-ben az ötödik lubavicsi rebbe, Solom Dovber Schneerson vette meg az épületet és a hozzá tartozó telket, és itt alapította meg a Torát Emet jesivát. A földvásárlást bizonyító török okirat, a kusán a mai napig megtekinthető, számos egyéb régi dokumentummal és fényképpel együtt az épületben. 1917-ben, amikor a britek legyőzték a törököket és átvették az irányítást a város felett, a helyi rendőrség főhadiszállását rendezték be az épületben. Az 1929-es arab pogrom halálos áldozatait és sebesültjeit is ide hozták, majd a túlélők is itt gyülekeztek az evakuálás előtt.

Amikor 1967-ben a város ismét zsidó kézre került, a Lubavicsi Rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi az összes, korábban a Chábád közösség birtokában lévő ingatlant az újjáalapított hevroni zsidó közösségnek ajándékozta, és megáldotta a városba költöző bátor családokat. Az izraeli kormány nem siette el a tulajdonjog átruházásának érvényesítését és nem távolította el a jogtalanul ott tartózkodó arabokat. Csak 15 évvel később, 1982-ben került az épület ismét zsidó tulajdonba, egy terrortámadást követően.

A Chábád Hevronban

Hevronról, az ősatyák városáról készült mini-sorozatunk harmadik, befejező elemét olvashatják. Ebben a részben a hevroni Chábád-jelenlétet mutatjuk be. A spanyolországi kiűzetés után számos szfárádi zsidó érkezett Izrael Földjére, akik közül néhányan – köztük jelentős bölcsek is – Hevront választották lakhelyül. 1540-ben egy híres kabalista, Málkiel Askenázi megvette a városban lakó kis karaita közösség egy épületét, … Olvass tovább

Az egyre gyarapodó közösség tagjai – építési engedély hiányában – kénytelenek voltak mobil otthonokat a helyszínre szállítani. Eközben elkészültek a tervek egy hétemeletes épület felhúzására, ahol a lakások mellett bölcsőde, orvosi rendelő, földalatti parkoló is helyet kapott. A zsidó közösség reményei szerint a Chizkijáhu-negyed felépítését újabb zsidó lakónegyedek kialakítása követi az ősatyák városában.

 

A Chizkijáhu-negyed Hevron ősi zsidó negyedében fekszik, a Sávéj Hevron jesiva közelében, mely a vallásos-cionista mozgalom egyik legfontosabb tanintézménye. A jesiva a Bét Romano nevű épületben működik, melyet 1876-ban építtetett Chájim Jiszráel Romano a zsidó negyeden kívül, és az elegáns lakóépületben zsinagógát és tanházat is létrehozott. Itt tanult és dolgozott Hevron egykori szfárádi főrabbija, Chájim Chizkijáhu Medini, a Szdé Chemed nevű, híres talmudi enciklopédia szerzője a XX. század elején. A 300 tanulóval működő jesivában megtekinthető a főrabbi egykori dolgozószobája és a Chábád mozgalom hevroni történetét bemutató tárlat is.

Történelmi győzelem a hevroni zsidók számára

Újabb épületet vehettek birtokba a hevroni zsidók. Az ősatyák sírját rejtő barlang után Máchpéla-háznak nevezett ingatlant az Igazságügyi Minisztérium engedélyével vásárolták meg arab tulajdonosától. Hosszas jogi huzavona után végre be is költözhettek a tulajdonosok. Az ünnepélyes birtokbavételre éppen a hírhedt hevroni vérengzés 90. évfordulóján került sor. 1929-ben a város arab lakossága rátámadt a velük évszázadok … Olvass tovább

Kép: Jesiva Hevronban (forrás: Michael Jacobson / Wikimedia)