Nagyszabású, öt évre szóló tervet jelentett be a brit miniszterelnök a szélsőséges iszlám mozgalmak visszaszorítására, a migráns hátterű fiatalok nagyobb integrációjára. David Cameron külön szólt az antiszemita „elméletek” káráról.

 

A Nagy-Britanniában aktív vagy éppen formálódó illegális iszlámista mozgalmak megfékezésének szentelte hétfőn elmondott kulcsfontosságú beszédét a brit miniszterelnök (a beszéd több pontja előre kiszivárgott). David Cameron Birminghamben nemcsak arról beszélt, milyen eszközökkel lehetne megállítani az IS-közeli mozgalmak terjedését, de arról is, hogy fokozott figyelmet kell fordítani a muszlim fiatalok nyelvoktatására, társadalmi integrációjára.

A konzervatív kormányfő hetekkel azután beszélt erről, hogy Tunéziában iszlamista támadók harminc brit turistát öltek meg egy merényletben. Cameron, aki májusi újraválasztása óta dolgozik az iszlám radikalizálódás megállításán, nem fogadta el azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy a szegénység vagy a Nyugat külpolitikája lenne felelős az iszlám terrorért, illetve azért, hogy 700 brit fiatal csatlakozott az elmúlt évben az IS-hez.

„Többfajú, többhitű demokráciaként elért sikereink dacára szembe kell néznünk azzal a tragikus igazsággal, hogy vannak emberek, akik ebben az országban születtek, itt nőttek fel, mégsem azonosítják magukat Britanniával, és úgy érzik, nincs vagy csak kevés közük van a többi emberhez” – fogalmazott a miniszterelnök, aki világossá tette, hogy nem egy vallás, hanem a szélsőséges iszlamista ideológia az ellenségük, az a fő oka a terrorizmusnak. Az identitásválságtól szenvedő muszlim fiataloknak álságos, hamis közösségi élményt nyújtanak csak a terroristák – közölte.

Az öt évre szóló brit kormányzati terv lehetőséget adna a bevándorló hátterű családokban arra, hogy a szülők elvegyék a gyerekek útlevelét, ha azt gyanítják, hogy azok Szíriába vagy más közel-keleti államba mennének harcolni az IS oldalán. Szigorítanának a brit városokban élő muszlim vallási vezetők ellenőrzésén, hogy megakadályozzák a gyűlöletkeltő üzenetek terjesztését. Erősítenék a nyelvtanítást, és lakóterületi gettók átszervezésével, iskolák összevonásával, illetve új, szabad iskolák létrehozásával oldanának a lakhatási és iskolai szegregáción.

David Cameron szerint fontos lerombolni az IS „dicsőséges” imázsát, rá kell világítani e terrorista szervezet brutális valóságára. „Ez a csoport embereket dob le az épületekről, élve elégeti őket, a férfiak kiskorú lányokat erőszakolnak meg, és ártatlan nőket köveznek halálra. Ez nem egy haladó, hanem egy ördögi, brutális, mélyen gyűlöletes mozgalom”- jelentette ki, felvilágosítva az esetleg a terroristákhoz készülő fiatalokat, hogy kizárólag kihasználják és abuzálják majd őket.

A miniszterelnök bírálta a „félreértett liberalizmust” és „kulturális érzékenységeket” szem előtt tartó egyetemeket, hogy nem tesznek eleget a gyűlöletet keltő eszmék visszaszorításáért, és felszólította a „like-okat gyűjtő” internetes cégeket, hogy használják adatbázisukat a jövendő terroristáinak feltérképezésére.

Külön hangsúlyozta: le kell számolni azokkal az intoleráns eszmékkel, amelyek olyan légkört teremtenek, ahol a szélsőségesek virágozhatnak. Ilyen eszmék közé sorolta a zsidók mindenható, gonosz uralmáról szóló képzeteket éppúgy, mint azt az összeesküvéselméletet, mely szerint Izrael és a Nyugat szándékosan megalázzák a muszlimokat, hogy megsemmisítsék az iszlámot.

Pinches Goldschmidt rabbi, az Európai Rabbik Konferenciája részéről üdvözölte Cameron antiszemitizmusról mondott megjegyzéseit, de hangsúlyozta: a politikai akarat kevés, a vallási vezetőknek sokkal többet kell tenniük a közösségek neveléséért, a vallások békés vonásainak hangsúlyozásáért.

A brit miniszterelnök egyébként azt tervezi, hogy fokozza és kiterjeszti a brit katonai részvételt az IS elleni akciókban, elsősorban Szíriában. A brit légierő tavaly szeptember óta bombázza a terrorista célpontokat Irakban, de Cameron fel fogja kérni a parlamentet a szíriai bombázások engedélyezésére is, mivel Nagy-Britanniának „többet kell tennie” az IS ellen – jelentette ki a brit miniszterelnök az amerikai NBC News-nak.

Munkatársunktól

 

Képünkön: brit dzsihádisták a Downing Street-en (fotó: YouTube)

 

Megszakítás