Nagy jelentőségű és fontos eseménynek nevezte a lengyel főrabbi a római katolikus egyház azon nyilatkozatát, melyben bűnnek ítélték az antiszemitizmust.

„Az antiszemitizmus és az antijudaizmus ellentétes a felebaráti szeretettel” – írták pásztori levélben a lengyel római katolikus egyház vezetői. „A keresztény-zsidó párbeszédre sosem szabad ‘vallásos hobbiként’ tekinteni, hanem a pásztori munka főtevékenységeinek növekvő részévé kell válnia” – szerepel a nyilatkozatban.

A levél megfogalmazói arról is írtak, hogy a lengyel területeken végrehajtott náci népirtás „néha az egyes keresztényekre jellemző közömbösséggel párosult” és „amennyiben a keresztények és zsidók vallási testvériségben vettek volna részt a múltban, több zsidó talált volna keresztényektől származó segítségre és támogatásra”.

A lengyel nyilatkozat közzétételére 50 évvel azután került sor, hogy VI. Pál pápa kiadta a Nostra Aetate-t. A szerdai napon évfordulóját ünneplő vallási dokumentumban megfogalmazottak szerint a zsidóságra nem szabad Istentől elvetett és megbélyegzett közösségként tekinteni.

A Jerusalem Postnak nyilatkozó lengyel főrabbi üdvözölte a katolikus vezetők által tett kijelentéseket. „A lengyel episzkopátus nyilatkozata, mely bűnnek ítéli az antiszemitizmust, világos és fontos elismerése az erkölcsi és történelmi értéknek – nemcsak Lengyelország, hanem Európa számára és azon túl” – hangsúlyozta Michael Schudrich rabbi.

„Abban az időben, amikor az ENSZ megfontolás tárgyává teheti, hogy a Nyugati Fal esetleg nem zsidó, vagy amikor a késeléses támadásokkal szemben védekező zsidókat agresszornak nevezik, a lengyel episzkopátus nyilatkozata több mint jelentős és fontos” – tette hozzá a főrabbi.

zsido.com

 

Kép forrása: jpost.com

Megszakítás