Néhány hete egy Izraelben élő barátnőm, akivel valamikor sok időt töltöttünk a Vasvári Pál utcai zsinagógában, felhívott, hogy elmesélje: a férje épp egy közös ismerősünk könyvével tért vissza a könyvesboltból. A kö­zös ismerős pedig nem más, mint a Magyarországon élő iz­rae­liek közösségének rabbija, Raskin Smuel, aki egykor a pesti Jesiva diákja volt. Hogy többet megtudjak a „Buda-poszt” címet vi­­selő kiadványról, felkerestem a szerzőt, akitől megtudtam: a könyv alapját azok a Facebook posztok adják, melyeket hetente oszt meg héberül és angolul:

„Sok évvel ezelőtt hallottam, micsoda ereje van a közösségi médiának a világban. Ezért elhatároztam, hogy minden hét végén írok valamit és megosztom az ismerőseimmel Facebookon illetve a whatsapp-on” – meséli Raskin rabbi, hozzátéve, innen ered a könyv címe is – „Mindig valamilyen érdekes történettel kezdődnek, és ebből levezetek valami tanulságot. Általában kapcsolódom az ünnepekhez vagy a hetiszakaszhoz.” – A lassan 5 éve megosztott posztok, vagyis internetes cikkek nagy népszerűségre tettek szert, annyira, hogy egy izraeli könyvkiadó figyelmét is felkeltették: „Felhívtak, hogy szeretnék kiadni ezeket a posztokat egy könyvben. Több mint egy évet dolgoztam rajta.”

A posztokat 12 téma köré csoportosította a rabbi, köztük olyan cso­portok találhatóak, mint hogyan küzdjünk meg a kihívásokkal és a nehézségekkel az életükben, vagy hogyan legyünk boldogok. A 140 írást tartalmazó könyv nagy sikert aratott az izraeli könyvpiacon.

Megszakítás