A második világháború óta nem volt példa arra, hogy zsinagógákat zárjanak be a belga fővárosban, ahol a magas terrorfenyegetettség miatt szinte megállt az élet.

A helyiek súlyos félelmének adott hangot Brüsszel főrabbija, miután a belga hatóságok elrendelték a brüsszeli metróközlekedés leállítását, és szombaton a legmagasabb szintre emelték a terrorfenyegetettség mértékét a belga fővárosban – írta a Jerusalem Post.

„Érezhetővé vált a félelem az utcákon, a belgák megértették, hogy ők is a terror célpontjaivá váltak. A zsidók otthonaikban imádkoznak és néhányan az emigrálást fontolgatják” – nyilatkozott Avraham Gigi főrabbi egy izraeli rádiócsatornának.

„A Sábát óta lebénult a város. A zsinagógák bezártak, amihez hasonló nem történt a második világháború óta. Az emberek egyedül imádkoznak vagy kis csoportokban gyűlnek össze imádkozni magánházaikban. Az iskolák és színházak szintén bezártak, ahogy a legnagyobb áruházak is, a nyilvános rendezvényeket pedig betiltották. Félelemben élünk és arra várunk, hogy utasítást kapjunk a rendőrségtől vagy a kormánytól” – mondta a rabbi, akinek becslései szerint közel 50 000 zsidó él jelenleg az országban.

„25 000 zsidó lakik Brüsszelben, 18 000 Antwerpenben, a többiek kisebb helyeken élnek. Voltak, akik Izraelbe alijáztak, mások Kanadába és az USA-ba emigráltak. Az emberek megértették, hogy nincs jövő a zsidók számára Európában” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az aliját ugyanakkor nem a félelem, hanem Izrael szeretete miatt érdemes választani.

zsido.com

 

Kép forrása: jpost.com