Letöltendő börtönbüntetést kapott egy szélsőjobboldali, rasszista és antiszemita propagandát folytató weblap szerkesztője. A hosszú nyomozás után letartóztatott férfi korábban már ült börtönben egy neonáci csoport vezetőjeként, többek között azért, mert militáns szervezetet hozott létre. A történet azonban sajnos nem Magyarországon zajlik, bár hasonló személyeket itthon is találhatnánk. Az érdem az osztrák rendőrségé és bíróságé.  A történet 2011-ben kezdődött és két évvel később, 2013 januárjában ért véget, amikor az 54 éves Gottfried Küsselt letöltendő börtönbüntetésre ítélték Bécsben. 

Küsselt, a szélsőséges nézeteiről ismert neonácit, 2011. április 12-én vették őrizetbe több társával egyidőben, mivel gyűlöletkeltő propagandát folytató weblapot üzemeltetett. Az osztrák rendőrséget komoly kritikával illették korábban, amiért nem csapott le a weblapra. Az időhúzás mögött azonban nem a náci eszmékkel való összekacsintó elnézés, hanem komoly nyomozómunka állt: a cél ugyanis az volt, hogy az internetes újság mögött álló teljes szervezetet szétzúzzák. Többek között kódolt e-mailek segítségével derítették fel a kapcsolatrendszert, amely többek között egy parlamenti képviselőt is kapcsolatba hozott a portállal.

Akárcsak magyarnyelvű testvére, a kuruc.info, az alpen-donau.info is amerikai szerveren működött, kihasználva az Egyesült Államok megengedőbb rendeleteit, amelyek az osztrákoknál sokkal kevésbé üldözik a náci eszmék felelevenítését. Bár Magyarországon erre hivatkozva semmilyen előrelépés nem történik a kuruc.info ügyében, az osztrák igazságszolgáltatás, amerikai szervezetekkel karöltve ki tudta nyomozni a weblap mögött álló szélsőségeseket, és megfelelően szankcionálni a törvénysértést. Az oldalt már egy hónappal az ítélethirdetés előtt, amerikai illetékesek segítségével, az ügyész javaslatára,lekapcsolták.

Bár védője felmentő ítéletben reménykedett, Küsselt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték, míg két társára hét, illetve négy és fél, rács mögött eltöltendő év vár. Küssel szervezetének gyülekezőhelye egy „nemzeti organikus ételeket” kínáló bolt volt. Ausztriában 2012-ben megduplázódott az előző évhez képest az antiszemita cselekmények száma.

Megszakítás