200 éves zsinagóga helyreállításán dolgoznak egy litvániai városban. Tavaly kezdték a munkákat, amire 100 ezer eurónak megfelelő összeget költenek önkormányzati forrásból.

A város neve a nem túl egyszerűen kiejthető Žemaičių Naumiestis. A litván zsidó közösség beszámolója szerint az elmúlt hónapokban eltávolították a falakon burjánzó növényzetet, igyekeztek megmenteni az eredeti, egyedi mennyezetrészleteket. Lebontották a szovjet időkben az épülethez épített toldalékot, az ablakok és ajtók szigetelését kicserélték, megerősítették a falakat és az alapozást.  A kerítést és a kapukat is kijavították – olvasható a jewish-heritage-europe.eu tudósításában.

A zsinagóga 1816-ban épült, 1914-ben egy tűzvész komoly károkat okozott benne, 1930-ban renoválták. A II. világháború után nem kerülhette el az egykori Szovjetunió területén üresen maradt zsinagógák sorsát, kultúrház lett belőle (ez még a szerencsésebb eset, máshol műtrágyát tároltak az épületben), aztán a sorsára hagyva majdnem teljes összeomlott. 2014-ben már az is felmerült, hogy elbontják, de végül inkább a megmentése mellett döntöttek. Egyelőre nem tudni, milyen funkciót kap, ha egyszer elkészül.

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287