„Hol a boldogság mostanában?” – kérdezte Petőfi, 1845-ben írt, „Téli világ” című versében. Szerinte a „barátságos meleg szobában.” Ha társadalomtudósok teszik fel a kérdést, akkor a válasz kevésbé lírai.

A new yorki Columbia Egyetemen 1995 óta működik az „Earth Institute”, amely Földünk komplex problémáit kutatja, különös tekintettel a fenntartható fejlődés kérdésére. A napokban adták ki a legújabb, a Világ Boldogsághelyzetéről szóló jelentésüket. A 172 oldalas tanulmány az intézet igazgatója, Jeffrey Sachs vezetésével készült el, és a világ 158 országában végzett felmérés alapján állapítja meg az egyes országok lakosainak boldogság-fokát.

Ezt a mutatót hat mérőszám alapján számították ki. Ebből kettő objektív: az ország nemzeti jövedelme és az egészséges várható életkor. Négy további mérőszám szubjektív jellegű, ezeket helyi felmérések alapján állapították meg: a társadalmi támogatottság, az egyéni választás szabadsága, a társadalomban található nagylelkűség és a korrupció szubjektív érzete. Ezekből számították ki a kutatók a „boldogság mérőszámot”, mely 0 és 8 közé eshetett; minél nagyobb a szám, annál boldogabbak az ország lakói.

Az országok sorrendje érdekes következtetésekre adhat alapot.

Az eredményekből egyrészt az a nem meglepő tény derül ki, hogy jobb egy gazdag, fejlett, békés, lehetőleg európai országban élni, mint egy szegény, fejletlen, háborútól sújtotta afrikai országban. Ugyanakkor az is kiderül, hogy az egyes országok kultúrája, az ott élők életfelfogása nagyon nagy szerepet játszik a boldogság érzésben.

A lista első (legboldogabb) helyezettje Svájc 7.587 ponttal. Az első tíz helyen öt skandináv ország, továbbá Hollandia, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland található. A lista végén, a 158. helyen, az afrikai Togo áll 2.839 ponttal. Az utolsó húsz helyén szinte kizárólag fekete-afrikai országok állnak, kivéve néhány polgárháborús országot mint Szíria, Afganisztán és Kambodzsa.

Az egyik legmeglepőbb helyezés Izraelé, a zsidó állam a 11. helyen áll 7.278 ponttal, őt követi Costa-Rica, majd Ausztria. Az Egyesült Államok csak a 15. helyen található. Magyarország a 104. helyre került 4.800 ponttal, Libanon és Honduras közé. Az európai országok közül a boldogság érzetben Magyarország csak Ukrajnát és Bulgáriát előzi meg.

 

Dan Diamant