Mi történik, ha a szombati öröm idejére esik a legmélyebb gyász napja? Mivel ebben az évben Tisa böÁv szombatra esik ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amikre idén oda kell figyelni a gyásznapon.

Egy legenda szerint Napóleon egy esti sétája során valahol Oroszországban meghallotta, hogy egy épületből jajveszékelés zajai szűrődnek ki. Bement és a földön ülve síró, lamentáló embereket talált, akik a félhomályban olvastak fel könyvekből. Mikor meghallotta, hogy a jajgató zsidók az évszázadokkal korábban lerombolt Szentélyüket gyászolják, megdöbbent és azt mondta, hogy az a nép, amelyik ennyi év után is így gyászolja elvesztett templomát és országát, biztosan abban a jutalomban részesül majd, hogy újra felépül a Szentélyük.

Bár a történetnek feltehetően kevés a valóságalapja, az biztos, kevés olyan tragikus történelmi esemény van a világon, amit 2000 év után is olyan eleven fájdalommal gyászolnának, mint a két jeruzsálemi Szentély i. e. 423-ban és i.sz. 70-ben történt lerombolását.

Különleges helyzetet teremt, ha Tisa baÁv, az Áv hó 9-i böjt szombatra esik. Szombat az öröm ideje, ilyenkor megszakítjuk a gyászt és – Jom Kipur kivételével – nem is böjtölünk. Mi történik, ha a legnagyobb gyásznap, a Szentély pusztulására emlékeztető Tisa böÁv esik szombatra? Mivel ebben az évben ez az eset áll elő, ezért az alábbiakban összegyűjtöttük azokat a tudnivalókat, amikre idén oda kell figyelni a gyásznapon.

Ebben az esetben a böjtöt egy nappal eltoljuk, és péntek este helyett szombat este kezdjük meg, így az a szombat kimenetele előtt egy órával veszi kezdetét. Az eltolt böjt szabályai nagyrészt egybeesnek azokkal, amik a vasárnapra eső böjtre vonatkoznak.

Az egyik fontos kivétel a házastársi együttlét. Mivel Tisa böÁv alatt tilos mindenfajta intimitás férj és feleség között, így ettől eltolt böjtnap esetén – lévén ez nem a nyilvános gyász formája –Áv hó 9-én és 10-én is tartózkodni kell. (Kivételt képez ez alól, ha a mikve kötelezettsége péntek estére esik.)

Azokban az esetekben, amikor Tis böÁv szombat este kezdődik – akár, mert aznapra esik, akár, mert szombattól elhalasztották – szombat déltől már csak azokat a Tórai szakaszokat tanulmányozzuk, amelyek a böjt idején előírtak. Kimarad az Atyák bölcs mondásainak szombat délutáni tanulása is.

A szokásos böjt előtti „elválasztó étkezés”, a szeuda hámáfszeket helyett bőséges és vidám lakomával készülünk a böjtre. Egyedül arra kell figyelni, hogy még a naplemente előtt befejezzük az evés-ivást! Ugyanakkor egészen sötétedésig ülhetünk normális magasságú székeken, a böjtnél megszokott alacsony ülőalkalmatosságok vagy a föld helyett és a cipőnket is csak a szombat kimenetele után kell bőrmentesre cserélni.

A szombat kimenetelét jelző havdala szertartást is elhalasztjuk és csak vasárnap este, a böjt után végezzük el. Mielőtt hétköznapi dolgokba kezdünk, el kell mondani a szombatot a mindennapoktól elválasztó mondatot: „Báruch hámávdil ben kodes lechol” – áldott, aki elválasztja a szentet a hétköznapitól” A havdalát még a böjtöt megtörő étkezés előtt kell elmondani, és szokás a használt szőlőlét vagy bort bár micva vagy bát micva kor alatti gyereknek adni.

Bár a 9 gyásznap alatt megtartott előírások a böjttel együtt érnek véget, általában nem szokás a havdalához használt boron kívül más bort inni és húst enni másnap reggelig. Zenét hallgatni, hajat vágni, stb. rögtön a böjt vége után szabad.

Tudjon meg többet Tisa böÁvról.

Imaidők:

Vasvári Pál utcai zsinagóga:

Péntek esti ima :19:30
Szombat reggeli ima 9:15  
Szombat délután ima és étkezés a  Keren Orban : 19:30
Vasárnap reggeli ima: 8:00
Vasárnap délutáni ima a Keren Orban:  19:30

Óbudai zsinagóga:

Péntek esti ima: 19:30
Szombat reggeli ima: 10.00
Szombat délutáni ima: 19:15
Vasárnap reggeli ima: 10:00
Vasárnap délutáni ima: 19:15