Ron DeSantis világossá tette, hogy szankciókkal néz szembe a privát szálláshelyek kiadását szervező cég, amennyiben diszkriminálja a Júdea és Szamária területén lévő ingatlanok tulajdonosait.

A republikánus kormányzó már a tavalyi kampányában is határozottan kikelt az izraeli polgárok elleni igazságtalan bánásmód ellen. „Erkölcsi kötelességünk, hogy ellenezzük az Airbnb eljárását, ami kifejezetten a zsidókat célozza” – mondta DeSantis. A cég még tavaly novemberben jelentette be, hogy eltávolít a kínálatából 200 olyan ingatlant, amely zsidó telepeken található Júdea és Szamária területén – írja cikkében a timesofisrael.com. Jelenleg csaknem 400 ezer zsidó él ott és még legalább 200 ezer Kelet-Jeruzsálemben.

Két lehetséges ellenintézkedést helyezett kilátásba a kormányzó: a szövetségi állam által finanszírozott utazásoknál nem jöhetne szóba az Airbnb, vagy megtiltják, hogy az állami nyugdíjalap befektessen a cégbe, ha az esetleg forrásokat vonna be. Ron DeSantis bejelentette azt is, hogy májusban első tengeren túli útja Izraelbe vezet, valamint 2 millió dolláros támogatást kapnak a zsidó iskolák a biztonságuk növeléséhez.

Az Airbnb szóvivője Ben Breit azt közölte: minden más izraeli területen zavartalan a cég szolgáltatása, Floridából is sokan utaznak Izraelbe és bérelnek rajtuk keresztül szállást. Mélyen elkötelezettek a több mint 20 ezer izraeli szállásadójuk iránt – írta Breit és hangsúlyozta azt is, hogy semmilyen Izrael elleni nemzetközi kampányt nem támogatnak.

Korábban Illinois kormányzója szólította fel az izraeli zsidók diszkriminációjának megszüntetésére a szállásközvetítő céget.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com