Idén is megrendezték a nagy nemzetközi és csekély helyi népszerűségnek örvendő Tel-Aviv Maratont. A futóversenyen 40 000 ember vett részt, az első helyet a tavalyi nyertes, William Kiprono szerezte meg. A kenyai sportoló 2:10:51-es idővel teljesítette a 42.2 kilométeres távot. A város lakosai ismét demonstráltak a rendezvény ellen, mely teljességgel megbénította az életet a „szünet nélkül működő” Tel-Avivban. A szokatlanul nyárias időjárás miatt 14 ember szorult orvosi ellátásra, elsősorban folyadékhiány következtében.

Tel-Aviv-i maraton
Tel-Aviv-i maraton
Hét éves Indiana Jones

Nagy felfedezést tett a hét éves Uri Grinhot egy családi kirándulás alkalmával a Jordán-völgyének felső szakaszához közeli Tel-Rechov archeológiai parkban. A kisfiú egy kis kerámia figurát talált a földben, melyről szakemberek megállapították, hogy 3400 éve, a kánaánita korban készült.  Az Izraeli Régészeti Hatóság képviselője személyesen látogatott el a felfedező iskolájába, a közeli Szdé Élijáhu vallásos kibucba és ünnepélyes keretek között nyújtott át elismerő oklevelet Urinak. Izrael egyik vezető régésze, Ámicháj Mázár professzor is megvizsgálta a leletet, és kijelentette: „Ez a szobor a polgári időszámítás előtti XV-XIII. századi kánaáni kultúra jellegzetes darabja. Bizonyos vélemények szerint egy kánaáni nőt mintáz, mások szerint a korszak egyik istennőjét, a termékenységért felelős Asztartét ábrázolja. A szobor minden bizonnyal egy helyi lakos tulajdona volt. A térség ebben az időben az egyiptomi fáraók uralma alatt állt.”

3400 éves kánaánita figura
3400 éves kánaánita figura
Visszatért az egyiptomi nagykövet

Reuvén Rivlin államelnök fogadta Egyiptom új nagykövetét. Hazem Ahdy Khairat személyében három év után képviselteti magát újra Egyiptom a legmagasabb szinten Izraelben. Az előző vezető diplomatát a 2012-es gázai összecsapásokkal szembeni tiltakozásként hívták vissza a nagykövetségről, mely természetesen nem a fővárosban, hanem Tel-Avivban található. A két ország közötti viszony Al-Sziszi elnökségével vált ismét barátivá, aki fontos szövetségest lát Izraelben az iszlamista terror elleni harcban,  és az iráni befolyás növekedésével szemben. A Sínai-félszigeten egyre aggasztóbb méretet ölt az Iszlám Állam tevékenysége. Izraeli engedéllyel Egyiptom páncélos alakulatot vezényelhetett a térségbe (melyet a két ország közötti békeegyezmény amúgy nem tenne lehetővé), hogy nagyobb hatékonysággal vehessék fel a harcot a terrorcsoportokkal.

Baráti tűz

A hét számos merénylete és merényletkísérlete közül kiemelkedik a Gus Ecionban történt szerencsétlen eset, melynek során baráti tűz nyomán ért halálos sérülés egy zsidó férfit. A Gus nevű csomópontban – mely nem egyszer volt már terrortámadások helyszíne – egy arab férfi késsel támadt az ott várakozókra, és felsőtestén több késszúrással megsebesítette Eliáv Gelmant. A helyszínre érkező biztonsági erők fegyverrel akarták semlegesíteni a terroristát, azonban az egyik golyó az áldozatot találta el, aki nem sokkal később bele is halt a sérüléseibe.

Csütörtök éjjel egy – eddig tisztázatlan okból fegyvertelen – biztonsági őrre támadt a Máále Ádumim-i bevásárlóközpont egyik bejáratánál a nap közben a helyszínen dolgozó fiatal arab férfi. Az áldozat igen súlyos sérüléseket szerzett, több nap után még mindig az életéért küzdenek. A támadót két nappal később, egy rokon bejelentése alapján fogták le a titkosszolgálat emberei. Az eset azért különösen figyelemreméltó, mert a Jeruzsálemtől a Holt-tenger felé vezető úton fekvő városnak nincs arab lakossága, és – bár a település bejáratánál, illetve a közeli ipari negyedben történt már merénylet -, bent a városban még nem volt erre példa.

Gázánál az izraeli börtön is kellemesebb

A hajnali ködöt kihasználva három gázai arab szökött át izraeli területre a határt jelző kerítésen. Mindhármukat elfogták. A kihallgatáson elmondták, hogy izraeli börtönbe szerettek volna kerülni, ahol ágyat és ételt kaphatnak. Beszámoltak a katasztrofális gazdasági helyzetről Gázában, és arról, hogy életkörülményeik javulását remélik az izraeli börtöntől.

A határőrök éberségének és alaposságának köszönhetően fogtak el egy csempész-szállítmányt: egy Gázába tartó, többek között távirányítós játékokat szállító teherautó figyelmes átvizsgálása nyomán találtak rá azokra az elrejtett drónokra, melyek nagyfelbontású kamerái alkalmasak lettek volna arra, hogy izraeli területre berepülve kémkedjenek velük. 

Az állandó terrorfenyegetettség ellenére hívták meg a jeruzsálemi Héber Egyetemre nyílt vitára a Jes Átid („Van Jövő”) párt képviselőjével azt a Mahmud Al-Habbast, aki Ábbász palesztin elnök vallási és iszlám ügyeket érintő tanácsadója, illetve a Sárijá Jog Legfelsőbb Tanácsának elnöke, és nem egyszer nyíltan kiállt már a terrorizmus, illetve a merénylők mellett. „Nincs Allah szemében magasabb rang, mint a mártír rangja” és „Palesztinát csak erőszak útján szerezhetjük vissza”- nyilatkozta.

Több szervezet tiltakozott a meghívás ellen, de az egyetem ettől függetlenül megtartja a vitát. Chájim Fernász, az Im Tircu szervezet diáktagozatának vezetője a következőkkel igazolta tiltakozásukat: „Bár a szólásszabadság nagyra értékelendő, a halálos áldozatokat követelő, Izrael-ellenes terrort támogató férfi meghívása felfoghatatlan.”

A Gázába tartó játékszállítmányban talált egyik drón
A Gázába tartó játékszállítmányban talált egyik drón
Bojkott helyett BUYcott

A Lév Háolám (A Világ Szíve) nevű szervezetet Nati Rom hívta életre. Havonta ezer csomagot küldenek Jehuda és Somron termékeiből a szolgáltatásra feliratkozóknak: organikus mézet, extra szűz olívaolajat, ezüstből készült ékszert, famunkákat és fűszereket. A terményekhez magyarázat is tartozik: az alkotó története, lakhelye és termékinformáció. A csomagban újság is található a Jehuda és Somronban zajló eseményekről az ottlakók szemével, és ezzel igyekszik népszerűsíteni a bojkott ellenében a „BUYcott” mozgalmat (vásárolj!)

A SodaStream nevű izraeli cég környezetbarát szódakészítő gépeket gyárt és forgalmaz. A gyárban egymás mellett dolgoznak zsidók, izraeli arabok, a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt élő arabok és drúzok, akár vezető pozícióban is. A muszlim dolgozók számára imaszoba áll rendelkezésre, és időt is kapnak az imádkozásra. A palesztin területekről érkező dolgozók izraeli fizetést kapnak, jóval többet, mint amennyit a Palesztin Hatóság sok munkahelye  biztosítana számukra. Az Izrael-ellenes bojkott mozgalom azonban be akarta záratni a gyárat annak ellenére, hogy az az együttélés ritka mintapéldáját szolgáltatja. A cég most egy együttélést szorgalmazó videofelvételt tett közzé, mely futótűzként terjedt el a közösségi médiában:

No Title

No Description

Cameron-Netanjahu vita

Nagy felháborodást keltett David Cameron, brit miniszterelnök napokban tett kijelentése, mely szerint az általa illegális telepeknek nevezett, kelet-jeruzsálemi zsidó jelenlét „végtelenül sokkoló”. (Valójában a Hatnapos Háború után, korábban jordán megszállás alatt álló lakatlan állami földeken épültek zsidó lakónegyedek a főváros északi, kelti és déli részén.) Benjámin Netánjáhu a következő módon reagált brit kollégája vádjaira: „David Cameron barátom, aki kétség kívül Izrael barátja, úgy tűnik megfeledkezett néhány alapvető tényről Jeruzsálemmel kapcsolatban. Kizárólag az izraeli fennhatóság biztosítja a szent helyek biztonságát az ISIS és a Hámász támadásaitól, melyekre annyi példát láthattunk már a Közel-Keleten.”

Cameron azzal is megvádolta Izraelt, hogy „a zsidó lakónegyedek egy gyalázatos terv keretében körbefonják az arabok lakónegyedeit”. Az izraeli miniszterelnök erre így válaszolt: „Kizárólag az izraeli fennhatóság garantálja az arab lakosok szabad hozzáférését az utakhoz, kórházakhoz, munkahelyekhez és minden más szükséges infrastruktúrához, melyeket a térség más országaiban élő testvéreik nem élvezhetnek. A jogbiztonságot is Izrael garantálja, amely Irakban, Jemenben, Szíriában, Líbiában, a Palesztin Hatóság területén és Gázában ismeretlen fogalom. Fontos, hogy ezeket a tényeket európai barátaink is megismerjék.”

A Gázába tartó játékszállítmányban talált egyik drón
Binjámin Netánjáhu és David Cameron
Megszakítás