II. Albert herceg emlékművet avatott a nácik áldozatainak emlékére, és azt kérte a zsidóságtól, hogy bocsássák meg az ország Holokauszt idején elkövetett bűneit.

Sajnálatát és megbánását fejezte ki II. Albert monacói herceg csütörtökön, amiért országából a rendőrség együttműködésével zsidókat deportáltak haláltáborokba 73 évvel ezelőtt – adta hírül a JTA. A herceg Monaco főrabbijai és több más zsidó vezető, köztük a nácivadász Serge és Beate Klarsfeld előtt tartott beszédet, majd emlékművet avatott, melyre a Holokauszt monacói áldozatainak neveit vésték fel.

A monacói hatóságok 1942. augusztus 27-28. között – részben a nácik által megszállt Franciaország nyomására – legkevesebb hatvanhat zsidó összegyűjtését hajtották végre, akik közül csak kilencen élték túl a Holokauszt szörnyűségeit. Az áldozatok között többen is voltak olyanok, akik korábban épp azért menekültek az országba, mert tévesen azt remélték, hogy Monaco semlegessége miatt ott menedéket találhatnak a náci hatalommal szemben.

emlekmu_monaco

II. Albert herceg bocsánat kérése az első hivatalos elismerése volt annak, hogy Monaco bűnrészességet vállalt a Holokauszt során történt népirtásban. Az Európai Zsidó Kongresszus elnöke, Dr. Moshe Kantor azt mondta: „Üdvözöljük a mai eseményt és a fejedelemség azon vágyát, hogy alapos kivizsgálják a náci megszállás sötét napjai alatt vállalt szerepét”.

zsido.com

 

Képek forrása: jta.org/haaretz.com

Megszakítás