Ezek a tipikus veszélyforrások az izraeli mentőszolgálatosok tapasztalata szerint.

A zsidó családokban már nagyban folyik a készülődés a közelgő peszáchra, mely idén március 30-án este köszönt be. Az ünnep előtt alaposan áttakarítják az egész lakást, a pincétől a padlásig, hogy sehol ne maradjon egy szem kovászos ételmorzsa sem, majd ezt követően hatalmas mennyiségben készülnek a különleges ünnepi ételek.

Az izraeli mentőszolgálat, a Mágen Dávid Ádom (Vörös Dávid-csillag) útmutatót adott ki, melyben a gyakran előforduló, peszách előtti időszakra jellemző balesetek elkerüléséhez adnak tanácsokat.

Az egyik leggyakoribb probléma a veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó tisztítószerekhez kapcsolódik. A bőrrel érintkezve, vagy belélegezve ezek az anyagok súlyos sérüléseket okozhatnak, a szervezetbe felszívódva pedig még hosszú idővel a használat után is kifejthetik káros hatásukat. Hogyan kerülhető el mindez?

 • A tisztítószereket gyermekektől elzárt helyen kell tartani. A csomagoláson világosan fel kell tüntetni, hogy veszélyes anyagot és nem élelmiszert tartalmaz.
 • A tisztítószereket mindig az eredeti csomagolásukban tároljuk.
 • A takarítást mindig zárt cipőben végezzük, hogy ne csússzunk meg, és óvjuk lábfejünket a lecsöpögő vagy kiömlő vegyszerektől. Húzzunk gumikesztyűt.
 • A csecsemők szívesen vesznek mindent a szájukba. Vigyázzunk, hogy sehol se maradjon a lakásban tisztítószer-maradék. A padlót alaposan súroljuk fel, hogy sehol se maradjon koncentrált vegyi anyag.
 • Terhes és szoptató anyák tartsák magukat távol minden mérgező anyagtól.
 • Tüzetesen olvassuk el a tisztítószerek használati utasítását, és válasszuk a leginkább környezetbarát terméket.
 • Ügyeljünk rá, hogy ne keverjük össze a különböző tisztítószereket.
 • Takarítás után alaposan szellőztessünk ki.

A legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordulhatnak balesetek. Mit tegyünk ilyenkor?

 • Mérgezés esetén azonnal hívjuk a mentőket.
 • Szigorúan tilos bármilyen “ellenszérumot” adni a sérültnek. Ne itassuk meg tejjel, vagy citromlével. A hánytatás is veszélyes lehet a beteg számára. Ügyeljünk rá, hogy kényelmesen feküdjön, és friss levegőhöz jusson.
 • Ha a szembe kerül valamilyen irritáló anyag, mossuk ki alaposan folyó vízben, de ne dörzsöljük. Ha a szem továbbra is vörös, viszket, fáj – hívjuk a mentőket.
 • Ha vegyi anyag okoz égést a bőrön, olvassuk el a szer használati utasítását, és hívjuk a mentőket.
 • Enyhe allergia esetén mossuk le az érintett testfelületet vízzel, és olvassuk el a szer csomagolásán lévő tudnivalókat. Amennyiben súlyosabb allergiás reakciókat tapasztalunk, mint légzési nehézség vagy duzzanatok, hívjuk a mentőket, a beteget pedig helyezzük nyugalomba.

A peszáchi előkészületek során fennáll az égési sérülések veszélye. Főzés, sütés és a kovászos maradékának elégetése során tartsuk távol a gyerekeket. A forró vizet tartalmazó edényekhez és háztartási készülékekhez se engedjük közel őket. A chámec elégetésénél figyeljünk oda, hogy a tűz ne terjedhessen el. Égési sérülés esetén hívjuk a mentőket. Ha valakinek lángra kap a ruhája, görgessük homokba, vagy földbe és locsoljunk rá vizet. Ezt követően takarjuk be nedves takaróval. A sérült feje mindig maradjon szabadon, hogy elkerüljük a fulladást. Kis testfelületi égési sérülés esetén az adott területet helyezzük langyos, folyó víz alá és nyugtassuk meg a sérültet.

zsido.com

Forrás: Arutz7