A nanogyógyszer kétszer támad a rákos sejtekre, jelentősen felerősítve a kemoterápia hatását és az immunrendszer működését – írja az algemeiner. A Tel-Avivi Egyetem kutatói lipidek nanorészecskéire épülő, géntechnológiát alkalmazó RNA eljárással javítják a kemo- és immunterápiás kezelést kapó rákbetegegek gyógyulási esélyeit. A kutatás megkapta a Európai Unió és a dél-koreai kormány támogatását.

„A kemoterápiának ellenálló daganatok nagy kihívást jelentenek a rákkal folyatott végtelen küzdelemben. Az általunk kifejlesztett módszer két különböző területen fejti ki hatását. Növeli a kemoterápiának ellenálló rákos sejtek érzékenységét, továbbá élénkíti az immunsejtek működését és a rákos sejtek ellen irányítja azokat”

– magyarázta Dán Peer professzor, a Tel-Aviv Egyetem Precíziós Nanotechnológaiai Laborjának vezetője.

A kutatás első eredményeit az Advanced Material tudományos folyóiratban publikálták. A nanogyógyszerek bevitelét egereken tesztelték, áttételes melanoma és lokálisan kialakult daganat esetén.

„Mindkét állapoton eredményesen javított a beavatkozás. Ez volt az első alkalom, hogy RNA technológiát alkalmazó nanorészecske végzett el két különböző, sőt egymással ellentétes feladatot”

– mondta a professzor, aki egy korábbi kísérletében a HO1-es enzimet használta arra, hogy a kemoterápiának ellenálló, az immunrendszer számára pedig észrevehetetlen rákos sejteket támadjon meg.

„Az általunk kifejlesztett nanogyógyszer tudja, hogy miként vegye célba a rákos sejteket, hallgattassa el az enzimeket, és tegye ki a daganatot a kemoterápia hatásának. Mindezt anélkül, hogy eközben károkat okozna az egészséges sejtekben. Ezt követően ugyanez a nanorészecske behatol az immunrendszer T-sejtjeibe és átprogramozza őket, hogy felismerjék a rákos sejteket. Visszaállítjuk az immunsejtek azon képességét, hogy idegen testként tudják azonosítani a rákot és megtámadják azt”

– mondta Peer professzor.

Címlapkép: ColiN00B Pixabay

Megszakítás