A Birthright Israel program társalapítója, Charles Bronfman felszólította a reform-mozgalmat, hogy vegye át a birthright utak szervezésében élen járó Chábád mozgalomtól az irányírást.

Bronfman az elmúlt hét szerda estéjén, több ezres tömeg előtt beszélt a Reform Zsidó Unió kétévenként megrendezett konferenciáján. Kiemelte, hogy a 18-25 éves zsidó fiatalok számára tíznapos, ingyenes izraeli kirándulást kínáló Birthright túrák résztvevői 75 százalékban vagy a reform mozgalommal azonosulnak, vagy közösségtől függetlennek, illetve egyszerűen „csak“ zsidónak vallják magukat.

„Ki szervezi mégis a legtöbb Birthright utat? A Chábád. Hol térnek vissza a zsidó közösséghez a legtöbben? A Chábádban. Ki szolgáltatja a legtöbb programot a túrák után is? A Chábád. Azt godnolom, Önöknek kéne ezt megtenni, nem a Chábádnak” – kérte számon a közönségen.

charles

Bronfmant azért hívták meg a reform mozgalom orlandói konferenciájára, hogy átadják neki az Eisendrath Fényhozó Díjat a Birthright megalapításáért, illetve annak folyamatos támogatásáért. A két filantróp, az üzletember Bronfman és és az ingatlanmágnás Michael Steinhardt együtt alapította a Birthrightot másfél évtizeddel ezelőtt. A mai napig mintegy 500 ezer fiatal vett részt a világ 66 országából a Birthright-túrákon.

A Reform Zsidó Unió elnöke, Rick Jacobs rabbi úgy válaszolt a felszólításra, hogy: „Ön igen vakmerő kihívás elé állított minket“, majd folytatta: „Megígérem Önnek, Charles, hogy teljesíteni fogjuk a kihívást, és még többet is. Soha nem állunk meg a számbeli növekedésben, és folytatjuk ezen identitásformáló kirándulások hatásának növelését.“

A szerdától vasárnapig tartó reform konferencián mintegy ötezren vettek részt. A biennálé első napja egybeesett Jicchák Rabin miniszterelnök meggyilkolásának húsz éves évfordulójával, a nyitó ülésen Gilad Kariv rabbi, az Izraeli Mozgalom a Reform és Progresszív Zsidóságért ügyvezető igazgatója vezetésével emlékeztek meg Rabinról.

A konferencián Joe Biden elnökhelyettes is beszédet mondott.

Forrás: Forward és JTA

Megszakítás