Elsőként gratulálna Csemer Boggie Eurovíziós győzelméhez Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövete – mondta a diplomata a zsido.com-nak csütörtökön. Szerinte a zsidó állam elveivel maximálisan összhangban van a magyar dalszerző „Wars for Nothing” (Háború a semmiért) című szerzeménye.

„Minden nagykövetnek azt kellett volna tennie, amit én tettem. Szót emelni a hazáját ért csúsztatás, a kettős mérce és hamis imázs miatt” – válaszolta Ilan Mor arra a felvetésre, hogy nem bánta-e meg  korábbi bírálatát.  A magyar médiában meglehetősen hangos és nem éppen pozitív visszhangja volt annak a kritikának, amely az énekes produkciójának vizuális elemeit érintette  a nagykövet részéről.  Ilan Mor szerint a gázai gyermekáldozatok számának megjelenítése félreértelmezhető és a szórakoztató esemény kontextusától teljesen idegen volt.

A most vasárnapi dalversennyel kapcsolatban Ilan Mor kijelentette: drukkol a magyar sikerért, mert személyesen jónak gondolja a produkciót, és annak előadójáról is elismerően nyilatkozott. „Boggie menedzserével egy baráti beszélgetésen tisztáztuk az ügyet. Megértették, elfogadták érveinket.  Az Eurovízió döntőjébe méltán bejutó dal Izrael békekereső üzenetét is hordozza – én leszek az első, aki gratulálni fog Boggie-nak a győzelemhez!” – fogalmazott a külképviselet vezetője, akivel hosszabb beszélgetést folytatott munkatársunk a hazánkban töltött négy évének tanulságairól, Izrael és Magyarország kapcsolatának kérdéseiről. A jövő héten megjelenő interjúból kiderül, hogy miért  tartja jónak a nagykövet azt, ha Izraelen kívül is létezik erős zsidó közösség, de miért nevezi közös kudarcnak azt, ha sok fiatal alijázó magyar idő előtt feladja Izraelben. Az interjúban a diplomata elmondja véleményét a hazai zsidó közösségek munkájáról és izraeli megítéléséről is.

Munkatársunktól

Megszakítás