A holland szervezők szerint a vendégük nem terrorista, hanem „ellentmondásos megítélésű aktivista”.

Az amszterdami Vrije Egyetem egyik diákklubja arab terroristát hívott meg előadónak az egyik összejövetelére, a zsidó újságírókat pedig kitiltották a rendezvényről. A beszédet Raszmea Ode, a marxista Népi Front Palesztina Felszabadításért (PFLP) terrorszervezet tagja tartotta. Ode társaival 1969-ben bombát robbantott egy jeruzsálemi élelmiszerüzletben. A detonáció két egyetemi hallgató, Leon Kanner és Eddie Jofe halálát okozta.

Odét elfogták, és bebörtönözték, de tíz év elteltével – egy fogolycsere keretében – szabadon engedték, és Jordániába távozhatott. Onnan az Egyesült Államokba emigrált, ahol 1994-ben bevándorló vízumot, majd 2004-ben állampolgárságot kapott. Az eljárás során végig titkolta, hogy terrorcselekményt követett el. Amikor erre 2017-ben fény derült, kiutasították Amerikából, és ekkor visszatért Jordániába.

A rendezvényre a NIW zsidó hetilap tudósítója is megpróbált bejutni, őt azonban – arra hivatkozva, hogy cionista -, nem engedték be.

A Vrije Egyetem vezetősége meglepő határozatot hozott az ügy után: felfüggesztették a klub működését, és felszólították a szervezőket, hogy ürítsék ki az általuk használt helyiséget. Az egyetem korábban megtűrte az antiszemita és az Izrael-ellenes erőszakot propagáló rendezvényeket a campus területén. A határozat indoklásában azonban nem említették meg az Ode által elkövetett gyilkosságokat, vagy erőszakra uszító megnyilatkozásait, csupán arra hivatkoztak, hogy a klub nem értesítette előre az egyetem vezetőségét a programról úgy, ahogy azt a szabályzat előírja.

„A Vrije Egyetem drasztikus lépésre szánta e magát, miután a Verrekijker egyesület egy titkos rendezvényt tartott február 27-én, s ezzel szembe ment a szabályokkal. Szándékosan nem tájékoztatták előre az egyetemet” – áll a hivatalos közleményben.

A klub felháborodott nyilatkozatot adott ki, és az akadémiai véleményszabadság korlátozásával vádolta meg az egyetemet. Véleményük szerint Ode csupán egy „rasszizmus, kolonializmus és az izraeli megszállás ellen küzdő, ellentmondásos megítélésű aktivista”, akit Hollandiában nem tartanak nyilván terroristaként és a rendezvény célja „a béke ügyének előremozdítása” volt.

A terrorista korábban egy holland egyházi közösségben tartott volna előadást, de a tiltakozások miatt törölték a programot. Ode két baloldali csoportosulás, a palesztin terrorizmust nyíltan támogató Anakbayan-Europe és a Forradalmi Egység meghívására érkezett Hollandiába.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás