Állítsuk meg Belgiumot!

A vallon parlament pénteki döntése alapján mostantól tilos lesz az állatok kóser vágása – közölte az Arutz Sheva. A képviselők ugyanis úgy határoztak, hogy kizárólag „altatásos” módszerrel szabad a jövőben végezni az állatokkal – szemben a kóser gyakorlattal, amely során a hentesek először elvágják az állatok torkát.

A szavazást eredetileg április 18-án tarották volna, azonban Avraham Gigi belga rabbi kérésére a zsidóság időt nyert az álláspontja kifejtésére – ám úgy tűnik, hiába. A döntés után Gigi rabbi a médiának azt mondta, a témában vezető szakértőkkel egyeztetett, akik megerősítették: az előírt módszer sokkal nagyobb szenvedést okoz az állat számára, mintha a kóserság szabályai alapján dolgoznának.

„A kóser vágás bizonyítottan az egyik legkevésbé fájdalmas módszer. Ráadásul, akik jelen vannak az altatás, lelövés vagy az áramütés során, maguk is láthatják ahogy az állatok kínukban hosszan gyötrődnek halálukig. A kóser módszer szerinti vágáskor az állatok bizonyítottan másodpercek alatt meghalnak” – hangsúlyozta a rabbi.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, áprilisban Belgium északi régiójában, Flandriában is a kóser vágás betiltása mellett döntöttek a terület parlamentjének képviselői, amikor arra hivatkoztak: az állatvédők szerint a kóser vágás nem jelent elég „humánus” megoldást.

Gigi rabbi szerint a vallon döntéshozók nem törődtek az ésszerű magyarázatokkal, és eltökéltek voltak a kérdést illetően; ugyanakkor nem adják fel a szabad vallásgyakorlatért folytatott harcot. „Elszántan fogunk harcolni az új törvény ellen, és minden lehetséges jogi lépést megteszünk” – fogalmazott a rabbi.

A tiltó határozat kihirdetését követően az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke, Pinchas Goldschmidt rabbi is felháborodásának adott hangot. „A legsötétebb korszakokban a zsidók életükkel fizettek, hogy kóser ételeket ehessenek. Még csak hetven év telt el a Harmadik Birodalom óta, amikor a legnagyobb képmutatás mellett betiltották a kóser vágást „humánus” okokból – miközben hidegvérrel gyilkoltak meg több millió zsidót és rombolták le egész Európát” – hangsúlyozta Goldschmidt.

zsido.com

Kép forrása: European Jewish Congress