Beszkennelték a zsinagógát

A walesi Merthyr Tydfilben található XIX. századi egykori zsinagóga átfogó lézerszkennelését végezték el, ami egy walesi zsidó örökség központ létrehozását célzó hosszú távú projekt fontos része.

Az 1872-ből származó műemléképület a legrégebbi, még álló zsinagóga Walesben. Egy alapítvány 2019-ben vásárolta meg az ingatlant, és tavaly jelentős támogatást kapott a sürgős munkálatokra – írja a jewish-heritage-europe.eu.

A Wessex Archaeology olyan lézeres dokumentációt végzett a neogótikus épület külső és belső tereiről egyaránt, amivel milliméterre pontos 3D-s modellt lehetett készíteni. Így elkészíthető a zsinagóga virtuális rekonstrukciója is, ami bemutatja, milyen volt az 1983-as bezárása előtt.

A zsinagógát építészetileg az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb zsinagógájának tartják. A zsidó közösség feloszlásakor 1983-ban adták el. Ezután közösségi központként és edzőteremként használták, de 2006 óta üresen áll és folyamatosan romlik az állapota.

A tulajdonos alapítvány elképzelése egy zsidó örökség központ létrehozása, amely bemutatná a walesi zsidó közösség több mint 250 éves történetét, elősegítené a kultúrák közötti párbeszédet és új kulturális helyszínt biztosítana a város számára.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

  • Küldés emailben