Egy rabbivizsgától se riadnék vissza…

 

Beszélgetés a Pesti Jesiva – Ortodox Rabbiképző Előkészítő hallgatóival

Mióta foglalkozol a zsidósággal?

– Fejes Sándor (23): Az igazság az, hogy nálunk otthon Mezőtúron mi vagyunk az egyedüli zsidó család. A nagymamám kiskorom óta sokat mesélt nekem az ő szüleiről, a családjáról, a szokásokról. Mindig, amikor vele beszéltem egy érdekes bizergés fogott el és úgy éreztem, hogy ehhez az egészhez nekem sok kötődésem van. Egy pár évvel ezelőtt a Pepsi Szigeten véletlenül belebotlottam a Zsidó Sátorba, és ahogy őket messziről figyeltem magamban azon csodálkoztam, hogy ezek szerint a zsidóság az egy ma is élő valami…

A nyáron a kezembe került az Egység újság, amit a nagyi kap, ott olvastam a Zsidó Tudományok Szabadegyetemének nyári szemeszteréről, és mivel amúgy is fel akartam költözni Pestre arra gondoltam valami jóval kezdem az itt létem…

– Király Gábor (27): Én is a Sanyihoz hasonlóan egy nem vallásos zsidó családból jövök. Két éve egy kedves ismerősöm vitt el egy Pilisi Hétvégére, ahol először találkoztam élő zsidó közösséggel, és zsidó hagyományokkal. Két hónappal ezelőtt nem gondoltam volna, hogy ilyen rövid idő alatt ennyit leszek képes megtanulni.

És hogy megy a tanulás?

K.G.: Néha úgy érzem, hogy nagyon fárasztó minden reggel nyolctól délután ötig a Jesivában ülni, és folyamatosan az eszünkkel dolgozni. Ugyanakkor nagyon élvezem, minden nap teli van új izgalmakkal, egyre többet és többet tanulok meg magunkról és saját magamról.

Kellner Tibor (23): nekem a legújszerűbb és legmegfeszítőbb a Talmud tanulás. Egy bonyolult polgárjogi szabállyal foglalkozó misnát úgy átvenni, hogy közben nekünk kell a héber szöveget is fordítani.

F.S.: Én is csatlakoznék ahhoz amit Gábor mondott. A tananyag sok és egyre több, de amikor tanulunk az az érzésem mintha egy elvarázsolt világ venne körül. Annak az érzésnek a megerősítése, amit a Nagyival való beszélgetéseimkor szoktam érezni.

Faith Ákos (21): A nap legkisebb részétől, a legbonyolultabb tananyagig, mintha minden egy nagy egész része lenne.

Mik a tervek?

F. Á.: Én szeretném ezt a három évet végig járni, és ha sikereket érek el, még attól se riadnák vissza, hogy egy külföldi Jesivában felkészüljek a rabbivizsgára.

Andris! Tudtommal te vagy az egyik olyan hallgató itt a Jesivában, aki az egyetemre való felkészülés mellet vállalta a jesivai tanulást.

Kovács András (19): Én 15 éves korom óta járok a Jesivába, zsinagógába rendezvényekre, előadásokra. Azt gondolom, hogy mindenki számára fontos, hogy bármilyen elfolglalt is legyen, tudjon időt szakítani a tanulásra, gyökerei megismerésére, és ha van rá igénye a vallás a szokások megtartására.

Melyik a legizgalmasabb tantárgy?

K.A.: Én a chászid filozófiát szeretem a legjobban.

F.Á.: Szerintem egyik sincs meg a másik nélkül.

Kárpáti Zsolt (24): Én úgy érzem, hogy még nem tanultunk eleget, ahhoz hogy erre a kérdésre kellően tudjunk válaszolni. Engem minden témakör érdekel, és abban pedig egyre inkább megbizonyosodom, hogy minél többet szeretnék ebben a világban a tanulással eltölteni.

S.M.

Megjelent: Egység Magazin 15. évfolyam 55. szám – 2014. augusztus 3.