A német-izraeli barátságot méltató beszédben emlékezett meg Norbert Lammert, a Bundestag elnöke az izraeli Kneszetben szerdán a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének ötvenedik évfordulója alkalmából.

Juli Edelstein, az izraeli parlament elnöke katonai tiszteletadás mellett fogadta a német politikust a Kneszet előtti dísztéren. Lammert koszorút helyezett el az elesett izraeli katonák tiszteletére emelt emlékműnél, bejegyzést tett a vendégkönyvbe.

A két parlament vezetői egyezményt írtak alá a parlamentek között évenként tartandó találkozókról, majd a közös sajtótájékoztatójukon Juli Edelstein hangsúlyozta, hogy az Izrael és Németország közötti kapcsolatok különlegesek és kivételesek. Edelstein megköszönte a német parlament elnökének Izrael és a zsidó nép támogatását, „amely mindig jelentős, de korunkban különösen, amikor az egész világ keményen küzd az antiszemitizmussal és annak új formájával, az Izrael-ellenességgel” – mondta.

Ezután az izraeli parlamenti csatorna által élőben közvetített, a parlament plenáris ülésén németül elmondott beszédében a Bundestag elnöke kijelentette, hogy szoros kötődést érez Izraelhez, ahol 1981-ben járt először egy parlamenti delegációval. Hangsúlyozta, hogy a két nép között a második világháborúban történtek miatt soha nem lesz „normális” a kapcsolat, hanem mindig különleges lesz, és „történelmi csodának” nevezte az országok utóbbi évtizedekben megteremtett intenzív barátságát.

Beszédében kiemelte a palesztinokkal megkötendő béke fontosságát, egyúttal hangsúlyozta, hogy fontos elismerni Izrael biztonsági igényeit és létéhez való jogát. Végül héberül köszönte meg, hogy elmondhatta szavait, amit az izraeli parlamenti képviselők felállva megtapsoltak.

MTI

Kép: Frankfurter Allgemeine

Megszakítás