Berlinben, a Brandenburgi-kapu előtt állították fel Európa legmagasabb hanukiáját. Az ünnep első lángját a berlini főrabbi, Yehuda Teichtal lobbantotta fel a német szövetségi parlament elnöke, Bärbel Bas és számos egyéb közéleti szereplő társaságában írja – a Crownheights.info.

A 10 méter magas hanukija előtt megtartott ünnepség volt az első tömegrendezvény, ahol az újonnan megválasztott parlamenti elnök nyilvános beszédet mondott. Bas kijelentette, hogy a zsidó polgárok védelmének garantálása a német állam kiemelt feladata. Őt a kulturális miniszter, a zöldpárti Claudia Roth követte, majd egy népszerű színésznő, a berlini zsidó campus felügyelőbizottságának tagja, Iris Berben szólalt fel. Berben hangsúlyozta, hogy a zsidó ünnepek az egyetemes német kultúrát gazdagítják.

 

Giant Jewish menorah lights up the start of Hanukkah in Berlin

Hundreds of people in Berlin celebrated the start of the Jewish festival of Hanukkah on Sunday by lighting a giant menorah in front of the Brandenburg Gate.R…

 

 

A hanukia fényeinek fellobbantásával Izrael Állam nagykövetét, Jeremy Issacharoffot és az Egyesült Államok nagykövetségének ügyvivőjét, Clarc Price-ot tisztelték meg. Ezt követően az igazságügy-miniszternek, Christine Lambrechtnek nyújtottak át egy kézzel készült, üveg hanukiát, amivel a német-zsidó együttélés ügyében kifejtett fáradozásait köszönték meg.

Az ünnepi gyertyagyújtáson ezer érdeklődő vett részt a helyszínen és sokan követték élőben, internetes közvetítés segítségével. A Brandenburgi-kapunál felállított, hatalmas hanukia egyébként nem az egyetlen, mely hanukára emlékezteti Berlin lakóit: a városban összesen 35 köztéri hanukiát állított fel a Chábád, többek között az Igazságügyi Minisztérium és a Külügyminisztérium épülete előtt.

„Hanuka tanítása az, hogy a fény győzedelmeskedik a sötétség felett. Ezt az energiát sugárzó, pozitív üzenetet hordozzák a városszerte felállított hanukiák” – mondta Teichtal rabbi.