Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Arany Alkony idősotthonok lakói, hogy a budapesti kormányhivatal vonja vissza a Kálvin János Presbiteri Miszszió működési engedélyét, ugyanis az a tapasztalatuk, hogy napról napra romlik az ellátás színvonala. A fenntartó közölte a lakókkal: feljelentést tesz, illetve polgári jogi kártérítési igénnyel lép fel azok ellen, akik aláírták a papírt. Pesti Imre, a kormányhivatal vezetője felháborítónak tartja a nyomásgyakorlást – írja a Magyar Nemzet.

forrás: MNO – KG, HÍRTV
Beperelné idős lakóit az Arany Alkony otthonok fenntartójának, a Kálvin János Presbiteri Missziónak (KJPM) a vezetője. Erdős János közölte az intézményben élőkkel: tudomására jutott, hogy az egyik lakó kezdeményezésére aláírásgyűjtés folyik a misszió működési engedélyének visszavonása céljából. „Tudomásunk van róla, hogy az aláírásgyűjtés olyan tartalmú levél aláírására vonatkozik, miszerint a KJPM a lakókkal kötött szerződésekben foglaltak szerinti kötelezettségeit megszegi, illetve ott von el juttatásokat a lakóktól, ahol tud, ezért kérik az illetékes hivatalt, hogy vonja vissza a KJPM működési engedélyét” – olvasható a törökbálinti intézményben kifüggesztett hirdetményen.

Mint a fenntartó fogalmaz, minden eszközt igénybe vesznek azokkal szemben, „akik jogtalanul vagy jogszabály megkerülésével, meg nem engedett módon lépnek fel a KJPM működési engedélyének megszüntetése érdekében”. Erdős János szerint az idősek állításai kimerítik a becsületsértés, rágalmazás bűncselekménye tényállást, és az Arany Alkony intézményrendszernek súlyos károkat okoznak. Ezért a nyilatkozat valamennyi aláírójával szemben bűncselekmény elkövetése miatt feljelentést tesznek, illetve polgári jogi kártérítési igénnyel lépnek fel. A levél végén a fenntartó arra is kitér, hogy a misszió az Arany Alkony idősotthonok kiszámítható, biztonságos fenntartására törekszik, és arra kéri a lakóit: „meggondolatlan lépésekkel” ne nehezítsék az otthonok helyzetét. A Magyar Nemzet szerette volna megkérdezni Erdős Jánost, miért nem hagyja, hogy demokratikus jogaikkal éljenek az idősek, ám ahogy hetek óta, most is elérhetetlen volt.

A kormányhivatal vezetője megkeresésünkre felháborítónak nevezte, hogy a fenntartó nyomást gyakorol a lakókra. Pesti Imre szerint az időseknek joguk van elmondani a véleményüket, és megfogalmazni elképzeléseiket jövőjükkel kapcsolatban. – Ez az eset is bizonyítja, hogy a misszió alkalmatlan arra, hogy vezesse ezeket az intézményeket, és felelősséget vállaljon az idős emberek sorsáért – szögezte le. Kitért arra is, hogy a kormányhivatal mindent megtesz azért, hogy az intézményeket mihamarabb átvehesse az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által alapított Olajág Otthonok egyházi intézmény.

 

 

Megszakítás