Egy egész kiállítást szentelnek az amerikai „szellemhadseregnek”. Az egykor szigorúan titkos egység fő célja a náci erők megtévesztése volt Európában a második világháború alatt. A tárlat Illinois állam holokauszt-múzeumában nyílt meg.

A „Ghost Army: The Combat Con Artists of World War II” című kiállítás új információkkal szolgál az 1944. január 20-án életre hívott taktikai megtévesztő alakulatról, ami a maga nemében első volt a világon. A 82 tisztből és több mint 1000 fős legénységből álló csoport – amely művészekből, mérnökökből, hivatásos katonákból és sorozott állományból állt – olyan titkos műveleteket hajtott végre szerte Európában, amelyek életek ezreit mentették meg, és döntő szerepet játszottak abban, hogy a szövetséges erők győzedelmeskedtek – írja az algemeiner.com.

Inside the exhibit “Ghost Army: The Combat Con Artists of World War II.” Photo: National Archives; The National WWII Museum.

Harry L. Reeder ezredes parancsnoksága alatt a szigorúan titkos egység két egész hadosztályt – körülbelül 30 ezer embert – szimulált, miközben a fegyverzetük csak géppuskákból állt. Felfújható tankokat és járműveket készítettek, hamis rádióforgalmat generáltak és nem létező tiszteket találtak ki a német erők megtévesztésére.

„A múzeum büszke arra, hogy bemutathatja létfontosságú tevékenységüket, amely a háborút követően elismerés nélkül maradt”

– mondta Kelley Szany a múzeum alelnöke.

A projekt 22 nagyszabású akciót mutat be. A látogatók megismerkedhetnek az egység műveleteivel, tisztjeivel, archív fényképekkel. A kiállításon az utólag elhíresült felfújható tankok és repülőgépek is szerepelnek.

A háború után az egység katonái titoktartási kötelezettséget vállaltak és minden feljegyzést titkosítottak. Egy, a háborút követően megjelent újságcikket leszámítva egészen az 1980-as évekig nem beszéltek róluk nyilvánosan.

A „szellemhadsereget” Joe Biden elnök az év elején kongresszusi aranyéremmel tüntette ki.