25 éve húzódó pereskedés zárult le a múlt héten, melynek eredményeként a jogos tulajdonosok birtokba vehették a negyed évszázaddal korábban, törvényesen megvásárolt ingatlanjukat.

A jeruzsálemi óvárossal szemben fekvő Kfár Hásiloách, arabul Sziluán negyedben álló épületet egy nonprofit szervezet, az Elad vásárolta meg. A szervezet célja, hogy minél több zsidó költözhessen be a főváros arabok által dominált negyedeibe. Kfár Siloách a zarándokok táborhelye volt, amikor még állt a Szentély. A modern korban a XX. század elején érkeztek a területre zsidó bevándorlók Jemenből, akiket az 1938-as arab felkelés során űztek el otthonaikból. A városrész 1948-ban jordán fennhatóság alá került, majd 1967-ben, a hatnapos háború során szabadították fel az izraeli csapatok. Zsidó családok a nyolcvanas években kezdtek ismét a negyedbe költözni; ők gyakran szenvednek el támadásokat az arab lakosságtól.

Az ingatlanban élő arab család vitatta a tulajdonszerzés törvényességét és jogi eljárást kezdeményezett. Az évtizedes pereskedésnek a Jeruzsálemi Kerületi Bíróság legutóbbi döntése vetett véget, mely arra kötelezte az arab család tagjait, hogy hagyják el az ingatlant. Miután erre nem voltak hajlandóak, a rendőrségnek kellett őket, illetve a segítségükre siető aktivistákat erővel eltávolítani. Az eljárás során kisebb összetűzés is kialakult, melynek eredményeként egy tiltakozót letartóztattak.

A bíróság azt is elrendelte, hogy az ingatlant jogtalanul elfoglaló család ügyvédi költségeire adakozásból összegyűjtött 38 000 sékelt (3 millió Ft) utalják át az Elad szervezetnek, az elmaradt lakbér fejében.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás