Az izraeli hadsereget mostantól Avív Kochávi dandártábornok irányítja.

Kochávi a szokásos négyévenkénti váltás keretében, Gadi Ejzenkottól vette át a posztot. A tel-avivi katonai főhadiszálláson tartott beiktatási ceremónián az 54 éves Kochávit, eddigi helyettes vezérkari főnököt altábornaggyá léptették elő.

„Ha készek vagyunk rá, hogy minden erővel megvédjük hazánkat, akkor nem feltétlenül lesz szükség egy újabb átfogó háborúra, de szükség esetén készen állunk a kihívásra” – mondta ünnepi beszédében Benjámin Netanjahu. Az izraeli miniszterelnök és védelmi miniszter kiemelte az iráni atomfegyverkezés veszélyét, valamint a libanoni síita Hezbollah milícia fegyverkezését.

Kochávi 36 évvel ezelőtt vonult be az izraeli hadsereg ejtőernyős alakulatához, ahonnan tiszti kiképzése után előbb a katonai hírszerzéshez, majd az északi parancsnoksághoz került. A háromgyerekes Kochávi a jeruzsálemi Héber Egyetem filozófia szakán szerezte első egyetemi fokozatát, majd az amerikai Harvard egyetemen közigazgatásból kapott mester diplomát, amely mellé még egy második egyetemi fokozatot is szerzett nemzetközi kapcsolatok szakon, szintén Amerikában, a Johns Hopkins egyetemen.

Tavaly nevezték ki a vezérkari főnök helyettesévé, és az izraeli kormány októberben hagyta jóvá személyét a hadsereg élére három jelölt közül, miután a helyi média szerint Avigdor Liberman akkori védelmi miniszter és Netanjahu hónapokig nem tudott megegyezni Ejzenkot utódlásáról.

A hadsereg frissen beiktatott, sorban 22. vezetőjére számos jelentős kihívás vár: Irán katonai térnyerésre Szíriában, a Hezbollah folyamatos háborús készülődése és fegyverkezése Libanonban, és a Gázai-övezet határvidékének konfliktusai.

MTI/zsido.com

 

Megszakítás