Befejeződött az ausztriai St. Pöltenben található új zsidó temető szövetségi és tartományi finanszírozással végzett, több mint 1 millió eurós (395 millió forint) felújítása. Az önkormányzat kapta meg kezelésre a területet – írja a Jewish Heritage Europe. 

A nagyszabású helyreállítás két éven át tartott, miután a Bécsi Zsidó Hitközség és St. Pölten városa megállapodást kötött a hosszú távú fenntartásról.

A temetőt 1906-ban alapították. A feltételezések szerint mintegy 340 embert nyugszik benne. A náci időszak alatt súlyos károkat szenvedett, sok sírkő megsemmisült. A város 1951-ben újra felállította a sírköveket, és 1954-ben a temetőt visszaszolgáltatták a Bécsi Zsidó Hitközségnek. Mára mintegy 188 sírkő maradt meg. Van egy ravatalozó is, amelyet 2000-ben közpénzekből és magánadományokból újítottak fel.

A helynek magyar vonatkozása is van: egy tömegsírban legalább 228 magyar zsidó kényszermunkás maradványai vannak, akiket egy SS-alakulat 1945 május másodikáról harmadikára virradó éjszaka (tehát pár nappal a német kapituláció előtt!) mészárolt le Hofamt Prielben. A temetőben 2015-ben egy emlékművet állítottak nekik, felsorolva a neveket.

A temető a közelmúltban felújított városi zsidó örökségi helyszínek szélesebb komplexumát egészíti ki. Ezek közül kiemelkedik az egykori zsinagóga, amely áprilisban nyílt meg zsidó kulturális központként.

Megszakítás