A Hamász támadásaitól sokat szenvedő kisvárosban a becsapódott rakéták maradványaiból készítettek hanukiát – írja az Arutz7. A különleges mécsestartót a Szderotban működő heszder jesiva tetején állították fel. A heszder jesiva egy olyan, magas szintű vallási képzést nyújtó intézmény, ahol a hallgatók a katonai szolgálatot ötvözik a tóratanulással. A lángokat egy elesett katona, Ámit Ben Jigál édesanyja és Becálel Szmotrics, volt közlekedési miniszter lobbantotta fel.

Az alapításának 70. évfordulóját ünneplő, 28 ezer fős lakosságú település a Gáza-övezet határától mindössze egy kilométerre fekszik. Mióta Izrael 2005-ben elhagyta az övezetet és a hatalmat a Hamász terrorszervezet kaparintotta meg, Szderotban több ezer rakéta és akna csapódott be, számos halálesetet és sebesülést, traumát és rengeteg szenvedést okozva. A lakók azonban nem menekültek el, sőt, a város jelentősen fejlődött az elmúlt időszakban és újabb lakónegyedek épülnek. A lövedékek maradványaiból hegesztett hanukia méltó módon szimbolizálja az itt élők bátorságát és elszántságát.

A gyászoló édesanya beszédében a hanukai történet és fia hősiessége közötti kapcsolatot emelte ki a jesiva által szervezett ünnepségen: „Ámit bátorsága az életébe került, de ezáltal a fény jelképévé is vált ebben a világban.”

Ámit Ben Jigál főtörzsőrmestert tavaly májusban ölte meg egy arab terrorista. A katona társaival terrorelhárítási akcióban vett részt a Jáábád nevű palesztin faluban. A letartóztatások után, amint az izraeli katonák kivonultak a faluból, egy ház tetejéről hatalmas kőtömböt dobtak a katonákra. Ez olyan súlyos sérülést okozott, hogy a 21 éves katona a haifai Rámbám kórházba való szállítása után életét vesztette. Emlékére később tóratekercset írattak, melybe az akkori miniszterelnök, Binjámn Netánjáhu is írt egy betűt.

Becálel Szmotrics parlamenti képviselő, egykori miniszter a jesivában tanuló katonákat szólította meg. Beszédében kiemelte, hogy a harctéren mutatott bátorság a tóratanulásból táplálkozik. A hasmóneusokat is erős hitük és a Tórához való ragaszkodásuk vezette a görögök elleni harcban.

A jesiva egyik tanára, Dror Árje rabbi a következőt mondta:

„E hanukai menóra alapanyaga Gázában készült… Mi azonban fogtuk a nekünk szánt pusztítást és sötétséget és fényt sugárzó eszközzé formáltuk, mely bevilágítja Szderot városát, méghozzá Ámit Ben Jigál fényével, az izraeli bátorság fényével, mely mindannyiunkban ott lobog”.