Az izraeli miniszterelnök betűt írt a merényletben életét vesztett katona emlékére készülő tóratekercsbe.

Ámit Ben Jigál főtörzsőrmestert május 12-én ölte meg egy arab terrorista. A katona társaival terrorelhárítási akcióban vett részt a Jáábád nevű palesztin faluban. A letartóztatások után, amint az izraeli katonák kivonultak a faluból, egy ház tetejéről hatalmas kőtömböt dobtak a katonákra. Ez olyan súlyos sérülést okozott, hogy a 21 éves Ben Jigál a a haifai Rámbám kórházba való szállítása után életét vesztette.

A napokban Binjámin Netánjáhu miniszterelnök ismét meglátogatta Rámát Gán-i otthonában a gyászoló családot. Az első látogatásra, felesége, Szárá kíséretében, még a temetést követő gyászhét, a sivá idejében került sor. Látogatása alkalmával egy betűt is írt abba a tóratekercsbe, melyet a meggyilkolt emlékére írat a családja. A találkozó során a miniszterelnök a következőket mondta: „Megtiszteltetés számomra, hogy írhatok egy betűt abba a tóratekercsbe, melyet Ámit emlékére írnak – ez a cselekedet mindent összekapcsol.”

A zsidóságban régi hagyomány az elhunytak lelkének emelkedésére tenni valamit, egy különleges micvát felvállalni, tehilimet (zsoltárokat) mondani, Misnát tanulni, illetve tóratekercset íratni, melyet vagy a saját közösségüknek ajánlanak fel, vagy egy olyan közösségnek, ahol nincsen Tóra.

 

zsido.com

 

Forrás: Arutz7