Nem engedték be a „Vér és Becsület” neonáci szervezet magyar tagjait abba az osztrák felsőoktatási intézménybe, ahol Adolf Hitler felvételijét is elutasították egykor.

Magyar és német feliratú antifasiszta transzparensekkel várták csütörtökön a neonáci Vér és Becsület magyar tagjait a bécsi Képzőművészeti Egyetem előtt – írta a Vosizneias. A közel harminc fős náci-ellenes tüntetőcsoport tagjai mellett az intézmény vezetősége is úgy döntött, hogy nem kér a szélsőjobbos internacionálé magyar képviselőiből.

Andrea B. Braidt rektorhelyettes nyilatkozata szerint bezárták az akadémia kapuit, és úgy határoztak, csak azt követően nyitják újra, hogy a hat felnőtt és egy gyerek alkotta csoport elhagyja az osztrák fővárost. Az intézmény vezetője arra is kitért, hogy az 1900-as évek elején kétszer is elutasították Adolf Hitler felvételi kérelmét, amire a náci diktátor hívei közül többen úgy gondolnak, mint egyfajta katalizátora, ami hozzájárult ahhoz, hogy Hitler politikai irányba forduljon.

„Ez arra ösztönöz néhány neonácit, hogy hálásak legyenek az akadémiának – és ez olyasvalami, amit mi nem szeretnénk” – hangsúlyozta Braidt.

A világszerte közel 10 000 főt számláló Vér és Becsület szervezet magyar tagjai rendőri kísérettel vonultak végig Bécsben, ahonnan Braunauba, Hitler szülővárosába, majd több másik, a diktátorhoz kötődő osztrák és német városába mentek tovább.

zsido.com

Kép forrása: vosizneias.com