Immár hagyománnyá vált, hogy lág báomerhez kapcsolódóan tart Barhesz fesztivált az EMIH. Idén az Óbudai zsinagóga látta vendégül a rendezvényt – ami ezúttal igazi sokgenerációs családi mulatság lett. „A résztvevők nagy többsége családos volt. Sokan jöttek az Olajág Idősek Otthonából is, ők nem először vesznek részt a rendezvényeinken” – tudtuk meg Rapi-Legény Zsuzsannától, aki az Alef Kids részéről vett részt a szervezésben. A fesztivál ideje alatt az Alef Kids leendő és már végzett ifjúsági vezetői, a madrichok és az MKZ-sok csapata segítettek a program zavartalan lebonyolításában és ők gondoskodtak arról is, hogy a résztvevő gyerekhad is jól szórakozzon, amíg a felnőttek a kalácsokat fonták és sütötték. A gyerekek ügyességi feladatokon mérhették össze rátermettségüket, kézműveskdehettek, játsz-hattak kedvükre.

Nagyjából 80-an vettek részt a programon – tudtuk meg Ra-pi-Legény Zsuzsannától. A prog–

ram háziasszonya az Alef Kids vezetője, Hurwitz Devorah Leah reb-becen volt. Tőle leshették el a barcheszsütésre vállalkozók a ka-lácsfonás csínját-bínját. Csakhogy a barchesz nem csak egy kenyérféle, hanem a szombati és ünnepi asztalok dísze, a kidusok el-engedhetetlen tartozéka – és

mint ilyen, mély spirituális tartalommal is bír. Hurwitz Devorah Leah rebbecen – aki hatgyerekes édesanyaként és gyakorló házasszonyként a barcheszsütés avatott szakértője – ezekbe a mélyebb jelentésrétegekbe is betekintést adott a hallgatósá-gának.

A vendéglátásról az Óbudai zsinagóga csapata gondoskodott: a kemencékből áradó barchesz-illattól megéhező résztvevőket finom, kóser falatok, a hirtelen kánikulától megszomjazókat limonádébár várta. És itt álljunk meg egy pillanatra: aki sütött már kalácsot otthon – vagy volt szerencséje beszimatolni egy sábeszre készülődő család konyhájába –, az tudja, hogy micsoda illata van a sülő barchesznek. Ennél már csak a kemencében sült szombati kalács íze és illata lehet finomabb, ahogy arról a Barchesz fesztivál résztvevői tapasztalhatták is, amint a helyszínen felállított négy kemencében megsültek a szebbnél szebb formára font kóser kalácsok.