Johannesburg, a Dél-Afrikai Köztársaság legfontosabb városa nem kér Izrael barátaiból.

A polgármester felfüggesztette állásából az egyik városi tanácstagot, mert baráti országnak nevezte Izraelt. A Johannesburg egészségügyi ellátásáért felelős Mpho Phalatse a következő „felháborító” nyilatkozatot tette az Izrael Dél-Afrikai Barátai című rendezvényen: „Szeretném kijelenteni, hogy Izrael barátja vagyok és Johannesburg is Izrael barátja.”  A zsidó államot támogató konferencia résztvevőihez így szólt: „Ünnepeljük és értékeljük önöket. Érezzék magukat otthon a városunkban.”

A rendezvényről készült felvételt látva Herman Mashaba polgármester kijelentette: „Úgy döntöttem, hogy felfüggesztem a képviselőnőt tisztségéből, és vizsgálatot rendelek el, hogy kiderüljön, szavait milyen kontextusban kell értelmezni”. A muszlim polgármester azt is hozzátette, hogy elszomorította, hogy Phalatse egy városi rendezvényen a saját érzéseit is kifejezésre juttatta, ráadásul épp egy ilyen érzékeny témában. A polgármester véleménye szerint ezzel ártott a város társadalmi kohéziójának.

Marc Pozniak, a dél-afrikai zsidó közösség egyik vezetője szerint a döntéssel korlátozták a képviselőnő alkotmányos jogait. „Ez támadás a véleménynyilvánítás szabadsága ellen, és nemcsak a zsidó közösséget kellene, hogy aggodalommal töltse el.”

Ben Schwartz, a rendezvény egyik szervezője szerint nem csak a zsidó, hanem a keresztény közösséget is sértik a kormány Izrael-ellenes megnyilvánulásai. „Az Afrikai Nemzeti Kongresszus azon igyekezete, hogy az ország megszakítson minden kapcsolatot Izraellel, nem csak a zsidók, hanem a keresztények számára is káros. Ne felejtsük el, hogy az ország lakosságának 80%-a keresztény. Nagyon szomorú, hogy egy olyan alkotmányos demokráciában, mint a Dél-Afrikai Köztársaság, kötelező világnézetet akarnak az emberekre erőltetni”.

A dél-afrikai vezetés már régóta rendkívül ellenséges Izraellel. A közelmúltban a dél-afrikai kormány retorziókkal fenyegette meg az izraeli hadseregben szolgáló állampolgárait, tervbe vette a tel-avivi nagykövetség konzulátussá minősítését, a kormányzó ANC párt pedig baráti találkozón fogadta a Hámász terrorszervezet vezetőit.  A zsidó állam bojkottját hirdető BDS mozgalom is igen népszerű az országban. Az elmúlt hetekben, a Gáza-övezet határán kezdődött zavargásokra adott izraeli katonai reakció miatt pedig visszahívták az Izraelben szolgáló dél-afrikai nagykövetet.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

 

Megszakítás