Az amerikai elnök bocsánatot kért és felelősséget vállalt egy elhibázott katonai beavatkozásért, mely során egy zsidó származású amerikai férfi és egy olasz állampolgár vesztette életét Pakisztánban.

Barack Obama hivatalosan kért bocsánatot csütörtökön, amiért egy Pakisztánban végre hajtott amerikai katonai hadművelet során az Al-Kaida által fogva tartott Warren Weinstein amerikai és Giovanni Lo Port olasz állampolgár életét veszítette – adta hírül a Jerusalem Online.

Weinstein, akit 2011-ben ejtett foglyul a terrorszervezet Pakisztánban, egy 2012-ben nyilvánosságra hozott videó üzenetben Benjamin Netanjahutól kért segítséget kiszabadítására: „Mint egyik zsidó a másiktól kérem Önt, a zsidó állam elnökét, hogy avatkozzanak be a segítségemre, hogy hazatérhessek a családomhoz” – kérte a férfi.

A két fogoly tavaly januárban veszítette életét, amikor az amerikai hadsereg lebombázta azt az Al-Kaidához kötődő bázist, ahol fogva tartották őket.

Csütörtökön tett nyilatkozatában az amerikai elnök teljes felelősséget vállalt a hibáért, ami az áldozatok halálához vezetett és hangsúlyozta, hogy kezdeményezte az ügy részleteinek kivizsgálását.

„Mélységesen sajnálom, ami történt” – mondta Obama. „A hírszerzési információk alapján, ami több száz órányi megfigyelésen alapult, azt hittük, hogy az egy Al-Kaida fogolytábor, ahol nem tartózkodnak civilek, és másképp elfogni ezeket a terroristákat nem volt lehetséges. Hisszük, hogy a művelet során sikerült végezni az Al-Kaida legveszélyesebb tagjaival”.

zsido.com

 

Kép forrása: http://www.jerusalemonline.com/news/world-news/around-the-globe/us-operation-failed-italian-and-jewish-captives-killed-13056

Megszakítás