Gábor Iván és Rebecca 34 éve házasok, az Egyesül Államokban, Floridában élnek. Rebecca 34 éven át hallgatta férje panaszkodását, hogy soha nem volt bár micvó ünnepsége.

Iván Erdélyben született és kisgyerekként költözött szüleivel Magyarországra, ahol Grossmanról Gáborra magyarosították vezetéknevüket. A háború kitörésekor édesapját munkaszolgálatra vitték – Iván és édesanyja pedig bujkálni kényszerültek.

A háború véget ért, és Iván édesapja nagybetegen került haza a munkaszolgálatból. „Nagyon tervezte a bár micvómat. Még beszédet is írt rá. De aztán meghalt és nekem nem lett bár micvóm” – emlékszik vissza Gábor Iván.

„Akárhányszor bár micvóra voltunk hivatalosak, mindig elmondta, hogy neki sosem volt” – meséli Rebecca. Ő is, akárcsak fiúk, Gabe, milliószor hallották a férfit emiatt panaszkodni.  Rebecca pedig elhatározta, hogy véget vet ennek, és titokban szervezkedni kezdett. Meghívót küldetett maguknak, amelyben egy házassági évfordulós ünnepségre invitálták őket egy zsinagógába. Gábor Iván csak akkor döbbent rá, hogy a meghívás nem volt valós, amikor megérkeztek a saját 80. születésnapi ünnepségére.

„Azt kiabálták: Meglepetés! – emlékszik vissza Gábor úr. „Mindenki odajött és gratulált nekem” De ezzel még nem volt vége a meglepetéseknek: bekísérték a zsinagógába, ahol hamisítatlan bár micva ünnepséggel fogadták. „Annyira meglepődtem, hogy nem is emlékszem pontosan, hogyan zajlott a szertartás. Kicsit összezavarodtam.” Arra azonban pontosan emlékszik, amikor a fia felolvasta annak a levélnek a fordítását, amit néhai édesapja írt évtizedekkel korábban. „Sose gondoltam volna, hogy valaki lefordítja majd és felolvassa nekem a bár micvómon” Négy nappal később, Ros hásánákor már a közösség teljes jogú tagjaként hívhatták fel a Tórához.

Gábor Iván „Lépteim visszhangja” címmel jelentette meg visszaemlékezéseit, melyben elmeséli megmenekülését, Izraelben és Argentínában töltött éveit és letelepedését a ’70-es évek Amerikájában. Fia, Gabe a szertartás után azt mondta: ez a történet a zsidók kitartásáról szól és arról, hogy Hitler nem érte el gyilkos célját.

Megszakítás