Száztíz gyerek, hét ország, egy közös cél: megismerni Izraelt úgy, ahogy még sosem látták. Ez az Európai Rabbi Konferencia (RCE) és az Európai Zsidó Szövetség (EJA) által szervezett Morasha út egyetlen mondatban. Csakhogy emögött a mondat mögött ott áll egy csapat ember megfeszített munkája és elszántsága, amivel a járványügyi korlátozások közepette is lehetővé tették az utazást. „Őszintén szólva nagyon szkeptikusak voltunk a szervezést illetően, a magyar és az izraeli korlátozásokat látva” – idézi fel Chaya Greenberg, aki férjével, Levi Greenberggel együtt a magyar csoport útját szervezte. A házaspár szeptember óta vezette a 12-13 évesek csoportját az EMIH AlefKids

programjában „Többször felmerült, hogy mégis le kéne mondani az utat, de mindig azt mondtuk magunknak, hogy nem tehetjük ezt meg a gyerekekkel. Szükségük van rá és megérdemlik, hogy elmehessenek. Hálát kell adnunk az Örökkévalónak, hogy megadta a szükséges erőt ahhoz, hogy keresztülvigyük a terveinket.”

A Morasha idén 13. alkalommal hirdette meg az egyhetes bár/mát micva útját, amelyre egész Európából várták a jelentkezőket. Idén Magyarország mellett Hollandia, Németország, Észtország, Franciaország, Spanyolország és Belgium képviseltette magát az utazáson. A vasárnaptól vasárnapig tartó úton a gyerekek bejárták Izrael legizgalmasabb és legszentebb helyeit. Jártak Cfáton, fürödtek a Holt-tengerben, megmászták a Mászádát és végül a Siratófalnál ünnepelték bár micvájukat és bát micvájukat. Utaztak hajón, dzsipen és teveháton. Aludtak elegáns szállodákban és beduinsátorban, megtanulták, hogyan őrölték egykor a búzát és hogyan sütik ma a legmodernebb kemencékben a maceszt. A Siratófalnál rendezett bár és bát micva ünnepségen – ahol a fiúk tálitot és tfilint kaptak ajándékba, a lányok pedig egy Jeruzsálemet ábrázoló ezüstláncot – és az azt követő díszvacsorán a felhőtlen örömé és közös ünneplésé volt a főszerep.

Az út célja, hogy a háláchikus értelemben vett felnőttkor küszöbén álló fiúk és lányok egy életre szóló élményen keresztül kapcsolódjanak zsidóságukhoz, megismerkedjenek más országokban élő kortársaikkal és megtapasztalhassák az együvé tartozás semmihez sem hasonlítható érzését.

A Levi Greenberg rabbi vezette, 15 fős magyar csapathoz Faith Aser rabbi, Szalai Sára és Boros Eszter is csatlakozott, akik egész úton mindent megtettek, hogy a gyerekek a lehető legjobban érezzék magukat.

Steiner Zsófia írása