Nem antiszemita indíttatású a támadás.

Néhány nappal ezelőtt súlyosan bántalmaztak egy lubavicsi rabbit az ukrajnai Zsitomirban. Mendel Deitsch rabbira eszméletlen állapotban találtak rá a város vasútállomásán, majd  kórházba szállították. A rabbin életmentő műtétet hajtottak végre, majd Izraelbe szállították további kezelésre. A rabbi családja azt kéri, aki teheti, imádkozzon Menáchem Mendel Mordecháj ben Mirjám gyors felépüléséért.

Deitsch rabbi
Deitsch rabbi
Deitsch rabbi korábban Franciaországban, majd Izraelben dolgozott, az utóbbi időben pedig a Chábád haszidizmus alapítója, Snéur Zálmán rabbi sírjához látogató zarándokokról gondoskodott.

A hatóságok szerint a támadás nem antiszemita indíttatásból történt, egyszerű rablótámadásról van szó. „Fontos megjegyezni, hogy ez az eset nem jellemző Ukrajnára. A rabbit kirablása közben bántalmazták” – mondta Slomo Wilheim, a város rabbija.

Wilheim rabbi
Wilheim rabbi
A rabbi azt is elmondta, hogy Zsitomirban egyre élénkebb a zsidó hitélet. A város egyetlen zsinagógája teljes felújításon ment keresztül, és a nagyünnepek előtt nyitotta meg ismét kapuit az ötezer helyi zsidó lakos előtt. A háború előtt még 54 zsinagóga működött a városban, és a lakosok közel egyharmadát alkották zsidók. A holokauszt során szinte a teljes közösség megsemmisült. Wilheim rabbi 1994-ben érkezett a városba lubavicsi küldöttként, s azóta vezeti a helyi hitközséget.

mikvah-z1

Forrás: Chabad.org

 

 

 

Megszakítás