A globalizálódó antiszemitizmus problémáit vitatták meg a résztvevők vasárnap New York-ban, az Amerikai Cionista Szövetség, a Cionista Világszövetség és az Izraeli Nagykövetség közös szervezésében megrendezett „The Devil That Never Dies”  (Az ördög, aki soha nem hal meg) című konferencián. 

A jeles előadók között volt Daniel Goldhagen, az antiszemitizmus világhírű harvardi kutatója, Danny Danon izraeli védelmi miniszter-helyettes, befolyásos Likud párti politikus és Ira Forman, antiszemitizmusügyi különmegbízott is.
A nagysikerű előadások mindegyikét a legjelentősebb amerikai zsidó szervezetek vezetői által moderált vita követte. Az előadók egyhangúlag az európai antiszemitizmus elmúlt évtizedben tapasztalható váratlan mértékű erősödését emelték ki. Több előadó az amerikai zsidó szervezeteket egy, a szovjet zsidóság evakuációjához hasonló krízishelyzetre való felkészülésre szólította fel.
A magyar zsidó közösségek antiszemitizmussal kapcsolatos tapasztalatait az európai, és ezen belül a kelet-európai helyzet árnyaltabb értelmezése érdekében Bodnár Dániel, a Tett és Védelem Alapítvány elnöke képviselte.

Megszakítás