New York után Budapesten is megemlékeznek a magyar zsidóság deportálásáról, a Magyar Holokauszt Emlékév hivatalos programsorozatának keretében.

„Az árnyék völgyében járva…” című koncerten Leon Botstein, a Bard College professzora és rektora vezényli a vészkorszakban fiatalon elhunyt, illetve emigrációba menekült zsidó komponisták műveit.

A Zeneakadémia május 11-én este zártkörű hangversenyen mutatja be, hogy milyen veszteségeket okozott a vészkorszak a magyar kultúrának is. A Pártos Ödön Weiner László, Gyopár László, Nádor Mihály és Dohnányi Ernő műveiből álló koncertprogram 2013 tavaszán már sikert aratott a Carnegie Hallban Hungary Torn címmel.  

Botstein elmondása szerint Amerikai Szimfonikus Zenekar minden évben koncertet ad a Carnegie Hallban, melynek témái mindig tematikusan épülnek fel: általában ismeretlen vagy elfeledett műveket, zenetörténeti ritkaságokat választanak a repertoárjukba.

Ez történik a mai koncerten is, ahol a 20.. századi magyar zene kevésbé ismert arcát ismerheti meg a közönség, a zsidó zeneszerzők művei mellett a Dohnányi miséjét is műsorra tűzik, hogy teljesebb képet alkothassunk a korszakról. Dohnányi állítólag kollaborált a nácikkal,

A New York-i bemutatóhoz hasonlóan az est műsorát most is Bársony Péter Liszt-díjas brácsaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára állította össze, aki a Kossuth-díjas Kelemen Barnabás hegedűművésszel együtt már az amerikai produkcióban is közreműködött. Ők lesznek budapesti koncert szólistái is.

 

Megszakítás