Több mint 70 évvel a történtek után, még mindig szolgál megrázó részletekkel Auschwitz.

Különleges felfedezést tettek az Auschwitz Múzeum munkatársai, miközben rutin konzerválási munkát végeztek a kiállítási tárgyakon. Az egyik zománcozott bögre alján rejtett kis rekeszt találtak, gyakorlatilag „duplafenekű” volt az ivóalkalmatosság – olvasható a jta.org cikkében.

rontgen

Egy női aranygyűrű és egy nyaklánc volt benne, az eddigi kutatások szerint 1921 és 1931 között készültek Lengyelországban. Tulajdonosa így próbálta elrejteni az ékszereket, mielőtt begyűjtötték tőle a bögrét.

gyuru

Mivel a táborban részletes nyilvántartást vezettek az elrabolt értéktárgyakról a nácik, hosszas kutatómunkával sikerült megtalálni ennek a tételnek is a nyomát. Piotr Cywinski múzeumigazgató a felfedezéssel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a deportálások a zsidók kirablását is szolgálták, a tárgyak pedig azt bizonyítják, hogy a családok még bíztak abban, hogy egyszer újra szükségük lehet rájuk a jövőben – olvasható.

Az emlékhely gyűjteményében 12 ezer különböző konyhai eszköz van, hasonló bögrék, csészék, edények, amiket a halálba küldött zsidóktól vettek el.

 

Kép: auschwitz.org

Megszakítás